Sofija

BiH se pridružila zajedničkom regionalnom tržištu

"Naša regija prihvaća standarde zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači", napisala je Turković na svom Twitter nalogu.
Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2020. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisera Turković potpisala je na današnjem sastanku lidera zemalja Balkana i EU u Sofiji dokumente Berlinskog procesa kojima se BiH pridružuje novom zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Balkan.

"Naša regija prihvaća standarde zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači", napisala je Turković na svom Twitter nalogu.

Europska komisija ranije je obznanila da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima.

Planom bi se trebale smanjiti prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordinirati politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regije i da se promovira elektronska trgovina.

Vijeće ministara usvojilo je sinoć informaciju o održavanju summita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača suradnja na Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regije i EU, pod okriljem Berlinskog procesa, a Predsjedništvo BiH je danas na hitnoj telefonskoj sjednici odobrilo određenih dokumenata važnih za put BiH k Europskoj uniji.

Odobreno je prihvaćanje deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu, akcijskog plana za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021–2024, zaključaka predsjedavajućeg sa sastanka ministara zdravstva u okviru Berlinskog procesa, zaključaka predsjedavajućeg sa sastanka ministara unutarnjih poslova u okviru Berlinskog procesa i zaključaka ministarskog sastanka o integraciji Roma.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close