Wigemark

BiH raste brže od Hrvatske

Gospodarstvo / Flash | 16. 05. 2016. u 10:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izazvao sam bijes nedavno govoreći u Zagrebu kad sam rekao da BiH raste brže od Hrvatske, i dok ovo govorimo BiH gubi milijune jer se ne provode reforme'', rekao je to to šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark na konferenciji "Izgledi za napredak“ koja se danas održava u Sarajevu.

Wigemark je naglasio da će biti potrebno aktivnije raditi na reformama i izraditi strategiju kako BiH ne bi nepovratno nastavila gubiti novac.

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack, koje je također držala govor na konferenciji u Sarajevu, izjavila je da se BiH nalazi na raskrsnici s koje u jednom smjeru može skrenuti unazad u podjele i nacionalizam, ili u napredak u drugom smjeru.

Cormack je rekla da je problem o nepostizanju kompromisa u vezi s izborima u Mostaru, primjer kako bh. dužnosnici ne ispunjavaju svoje obaveze. Istaknula je da upravljanje državom zahtijeva liderstvo i političku hrabrost, a ne samo nastojanje da trajete duže od svojih političkih protivnika.

Veleposlanica Cormack je naglasila da u demokratskom društvu građani dijele odgovornost da osiguraju da dužnosnici rade u njihovom interesu.

Suradnik Centra za transatlantske studije Saša Toperić ocijenio je da je BiH ove godine dokazala da može mnogo bolje i mnogo više, te da kad su reforme u pitanju nema vremena za gubljenje i za beskonačno usuglašavanje stavova.

Tranzicija u kojoj privatni sektor treba postati lokomotiva razvoja gospodarstva neće biti nimalo jednostavna, i zahtijevat će otvaranje novih tržišta i podršku svih razina vlasti. Toperić tvrdi da će javni sektor morati proći kroz rekonstruiranje, što će dovesti do otkaza i odlazaka u prijevremenu mirovinu za mnoge radnike.

Premijer ŽS-a Elmedin Konaković kazao je da županije možda nose i najveći teret reformi, između ostalog i zbog činjenice da su dvije trećine zaposlenih u javnoj upravi na razini županija.

Konferenciju je organizirala Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose - SAIS radi pružanja podrške započetim reformskim procesima u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close