Wigemark

'BiH prestigla ostale zemlje u regiji'

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2016. u 12:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) i specijalni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark konstatirao je danas nakon sastanka s premijerom Federacije BiH (FBiH) Fadilom Novalićem da je u ovom bh. entitetu došlo do smanjenja stope nezaposlenosti te da je zabilježena stopa rasta od otprilike četiri posto, čime je BiH stavljena ispred svih ostalih zemalja u regiji.

Ove statističke pokazatelje, kaže, potvrdio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), dodavši da reformska agenda predstavlja najvažniji set socijalnih i ekonomskih reformi za BiH još od završetka rata. Također, Wigemark je kazao i to da je konstatirano da u javnom sektoru prvi put nije došlo do povećanja broja uposlenih već je zabilježeno određeno smanjenje.

Smanjenje broja uposlenih u javnom sektoru

Podsjetio je da je jučer Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo još jedan set zaključaka u kojima je naglašen značaj nastavka provođenja reformske agende.

Šef Izaslanstva EU istaknuo je da je tijekom posljednje godine u FBiH doneseno nekoliko teških i izazovnih odluka na čemu je čestitao premijeru Novaliću i vladi na čijem je čelu, jer ovakve odluke nemaju uvijek razumijevanje javnosti.

Poručio je da međunarodna zajednica želi vidjeti nastavak unapređenja u zemlji, smanjenje birokratskih procedura koje će domaćim i stranim investitorima omogućiti bolje poslovanje te unapređenje javne uprave koje će pružati kvalitetnije usluge.

Osim toga, dodao je da bi međunarodna zajednica željela u drugom setu provođenja reformi vidjeti i jačanje vladavine prava te veću transparentnosti poslovanja. I konačno, rekao je Wigemark, za Parlament FBiH je vrijeme "da prione na posao", jer novac nije jedini problem te da postoje i druge obaveze.

''Vlada FBiH već je uputila niz propisa, prijedloga i zaključaka koje Parlament treba razmotriti'', kazao je šef Izaslanstva EU.

Premijer Novalić je istaknuo da je Federalna vlada opredijeljena, sposobna i spremna da provede sve reforme koje je zacrtala u Reformskoj agendi, kao i u vlastitom reformskom programu koji sadrži 97 točaka, za razliku od agende u kojoj ih ima 61.

''Rezultati našeg rada već su materijalizirani kroz pozitivnu ocjenu provedbe Reformske agende u Bruxellesu, a prijem naše aplikacije za članstvo u EU je posljedica te reformske agende'', naglasio je.

Naveo je da je zaposleno 24.952 ljudi, dok se broj uposlenih u javnoj upravi smanjio za 1.800 te da je zapošljavao samo realni sektor, i to dominantno privatni, dodajući da je sve to utjecalo i na porast prihoda i ekonomskog rasta.

Plaća nema veze s MMF-om

Novalić je naglasio da je navedeni rast u FBiH posljedica provođenja reformi, pri čemu vode računa da manjem broju privilegiranih oduzimaju prava, a da daju prava većem broju onih koji su manje privilegirani.

''U tom smislu je koncipiran i novi Zakon o dohotku, tako da uravnotežuje tu komponentu u davanju države'', naveo je. Zaključio je da, iako se možda ovi uspjesi i rezultati čine mali i nedovoljni za FBiH, ono što je bitno jeste da je prvi put došlo do zaustavljanja negativnog trenda, jer je prvi put od rata na birou za zapošljavanje došlo do smanjenja od 17.000 tisuća.

Poručio je da Vlada FBiH neće promijeniti svoje ponašanje te da će bespogovorno provoditi principe koje su potpisali sve razine vlasti, a to je provođenje reformi.

Na pitanje novinara zbog čega Parlament FBiH nakon višemjesečne pauze zasjeda danas te je li to povezano s isplatom plaće državnim službenicima, odnosno usvajanjem kredita MMF-a, Novalić je kazao da "plaća apsolutno nema nikakve veze s MMF-om".

''Došlo je do koincidencije, i neko je to upotrijebio. Naša plaća je šesta po redu i to nitko ne eksponira. Ima osam kategorija, a naša je šesta'', rekao je, napominjući da plaće kasne nekada i drugim mjesecima, a nekada budu ranije isplaćene.

Dodao je da se današnja sjednica Federalne vlade ne održava zbog plaća već zbog 80 milijuna KM kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za koridor 5-C te kredita Dugoročnog fonda stabilnosti (EEF) za izgradnju cesta u blizini gradova.

Kopirati
Drag cursor here to close