Malverzacije s mesom

BiH: Otkriveno 725 krivotvorenih putovnica životinja

Gospodarstvo / Flash | 09. 02. 2016. u 12:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Mario Karamatić (HSS) zatražio je danas od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića odgovor na pitanje o malverzacijama kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku.

Naglasio je da ukoliko su te informacije točne u pitanje će biti doveden izvoz mesa u Tursku, a malverzacije je važno razotkriti te navesti firme koje su nepravilno poslovale.

Šarović je iznio podatak da je u 2015. u Tursku izvezeno mesa u vrijednosti od 87 milijuna KM, u 2014. izvezeno je 5,6 milijuna KM, dok je u 2012. i 2013. godini izvezeno simboličnih 6.000 KM.

Podsjetio je da je vlada Turske odobrila uvoz smrznutog i svježe rashlađenog mesa iz BiH u Tursku u količini od 15.000 tona godišnje i 1.000 tona prerađenog goveđeg mesa (kavurme).

Ministar Šarović naglasio je da su nakon informacija o malverzacijama provedene procedure provjere ovih te da su uočene brojne nepravilnosti poput nepostojanja veterinarskih inspektora, izvozni objekti nisu u skladu s propisanim procedurama, a otkriveno je i 725 krivotvorenih putovnica životinja kod tri izvoznika te krivotvorene ušne markice.

Izaslanika Kluba Srba Dragutina Rodića (DNS) zanimalo je da je tradicionalni način trgovine s Hrvatskom obavezujući za BiH, iako nije u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ako bi to bilo primjenjivano kakve su posljedice za izvoznike, s obzirom na to da ovaj dio privrede u BiH treba zaštititi.

Šarović je ponovio da BiH do sada u pregovorima nije prihvatila princip tradicionalne trgovine jer je taj zahtjev za BiH i njene poljoprivredne proizvođače neprihvatljiv.

Kopirati
Drag cursor here to close