Opet iznova

BiH od danas pod sankcijama

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2017. u 10:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je od danas biti pod sankcijama Energetske zajednice, a uzrok je Federacija BiH, koja nije prihvatila "u tančine" dogovorena rješenja zakona na razini BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i plina, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kopač je napomenuo da je bio prisutan prilikom "pisanja svakog detalja, zareza, točke" i dodao da sada sve izgleda kao da nije bilo ništa.

"Nažalost, ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski jer nismo dobili nikakvo obavještenje da je zakon usvojen. On, nažalost, nije ni počeo svoj put u Vijeću ministara BiH, ni kasnije u parlamentu", rekao je Kopač za BHRT.

On je dodao da je teoretski moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će se to dogoditi.

"Ova situacija nije dobra za BiH jer je nitko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano, krši se. BiH je potpisala dogovor sa EU o postupnom pridruživanju, ali na području energetike nema šta pokazati. Tko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumijem", pojasnio je Kopač.

Uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje će biti dovedene desetine milijuna eura koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je pojasnio da je riječ o sankcijama koje su već bile ukinute u listopadu 2016. godine, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close