Sukcesija

BiH očekuje značajnu dobit od prodaje bivše imovine SFRJ

Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2016. u 15:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o održavanju 17. sastanka Zajedničkog povjerenstva po pitanjima iz Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Na sastanku Zajedničkog povjerenstva, koji je započeo 9. veljače 2016. godine u Skoplju, a završen 4. i 5. travnja, usvojena je i potpisana Rezolucija.

U Informaciji je konstatirano da je u dosadašnjem procesu raspodjele diplomatsko-konzularnih predstavništava, imovine bivše SFRJ, BiH dobila vrijednu imovinu, a da u predstojećem procesu prodaje, također, očekuje značajnu dobit zbog tržišnih cijena nekretnina.

Ministarstvo financija i trezora i Ministarstvo vanjskih poslova zaduženi su da u što kraćem roku osiguraju preduvjete i organiziraju sastanak Ekspertne grupe za raspodjelu umjetničkih djela bivše SFRJ.

Također, Ministarstvo financija i trezora će sačiniti i Vijeću ministara dostaviti prijedloge odluka o zajedničkoj prodaji objekata koji su na osnovu Rezolucije Zajedničkog odbora iz 2006. godine određeni za prodaju.

Riječ je o stalnoj misiji pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, rezidencijalnom stanu u New Yorku, veleposlanstvu u Bonu, veleposlanstvu i rezidenciji u Tokiju i veleposlanstvu i rezidenciji u Bernu.

Vijeće ministara BiH je, istovremeno, usvojilo Informaciju o provedbi Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i realizaciji zaključka Vijeća ministara koja se odnosi na razgraničenje zemljišta na kompleksu bivše SFRJ u Ankari i preuzimanje objekta Veleposlanstva bivše SFRJ u Ankari.

Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da izvrši uknjiženje imovine u vlasništvo BiH i da s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Srbije dogovori iznos i način naplate obaveza po osnovu korištenja objekta počevši od 1. siječnja 2012. godine, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Inače, kako piše New York Post, stan bivše SFRJ u New Yorku, koji se nalazi u Park aveniji, vrijedan je 20 milijuna dolara. Stan od 215 četvornih metara, u kojem se nalaze i šest spavaćih soba te četiri kupaonice, Jugoslavija je kupila 1975. godine za 100.000 dolara. U njemu su svojevremeno boravile delegacije Jugoslavije pri UN-u, a zadnji put je u njemu netko boravio 1992. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close