Okrugli stol u Mostaru

BiH na sivoj ekonomiji gubi 5,5 posto BDP-a

Gospodarstvo / Flash | 14. 12. 2016. u 11:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Utjecaj sive ekonomije u trgovini na ekonomske interese trgovaca i potrošača' tema je okruglog stola koji se u organizaciji Federalnog ministarstvo trgovine i Udrugom za zaštitu potrošača Futura Mostar, održao u Mostaru.

''Federacija i BiH okvirno gube 5,5 posto BDP-a, grubo kazano jednu četvrtinu gubimo zbog neformalne ili sive ekonomije. U Federaciji u neformalnom sektoru angažirano je oko 100 tisuća ljudi, pri čemu mi moramo imati u vidu da i unutar formalnog sektora može postojati neformalni i unutar neformalnog dio formalnog. To znači ako se ne plaćaju doprinosi za radnika, automatski znači da je čovjek u neformalnom sektoru, a mi znamo da i unutar javnog sektora niz kompanija ne izmiruje poreze i doprinose za svoje radnike, prema tome, čak i država u određenim mjerama potencira pojavu neformalne ili sive ekonomije'', rekao je to jedan od sudionika okruglog stola prof.dr. Vjekoslav Domljan.

Na okruglom stolu je istaknuto kako je jedan od velikih generatora neformalne ekonomije u BiH trgovina te da se rješenje vidi u potenciranju bezgotovinskog plaćanja.

Od urbanih neformalnih aktivnosti, trgovina je sigurno jedan od vodećih generatora, s građevinarstvom, transportom, ugostiteljstvom i turizmom. To su ključni sektori neformalne ekonomije u urbanim dijelovima, a kao rješenje vidim potenciranje bezgotovinskog plaćanja. Oko 3 do 3,5 milijardi u BiH je izvan banaka i Centralne banke, to je velika količina novca koja između ostalog služi za obavljanje transkacija u sivoj ekonomiji. Prema tome, ako bismo tu uspjeli postići određene mjere ostvarili bismo uštedu oko 4,5 posto BDP-a, odnosno oko 1,2 milijarde maraka'', rekao je Domljan te istaknuo kako je u BiH izvor neformalne ekonomije vođenje dvostrukih knjiga koje predstavlja oko 50 posto tog dijela.

Na okruglom stolu se, sudjelovali su i federalni ministar trgovine Zlatana Vujanovića, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove i Porezne uprave FBiH, kao i predstavnici Gospodarske komore FBiH, akademske zajednice, rukovodećih osoba trgovinskih društava s najznačajnijim udjelom na tržištu FBiH i potrošača.

Kopirati
Drag cursor here to close