Dno

BiH na 111. mjestu po konkurentnosti gospodarstva

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2015. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, BiH je na 111. mjestu po konkurentnosti gospodarstva, izjavila je voditeljica Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja u Privrednoj komori Republike Srpske Olivera Radić.

Dodala je kako se poduzeća u BiH svakodnevno susreću s različitim problemima kada je posrijedi poslovni ambijent i opterećenja koja moraju podnijeti.

Prema njezinim riječima, usprkos velikim problemima i opterećenjima, BiH ima uspješne gospodarstvenike i gospodarska društva koja rade na svom unapređenju, ulažući u razvoj.

Radić je, prenosi Srna, podsjetila da Privredna komora Republike Srpske realizira projekt certifikacije gradova s povoljnim poslovnim okruženjem, pri čemu se u općinama i gradovima radi na uspostavljanju povoljnog poslovnog okruženja i odgovarajućeg gospodarskog ambijenta koji predstavlja stimulans za unapređenje konkurentnosti gospodarstva.

"Banja Luka i Bijeljina su certificirane, dok je Prijedor u procesu predcertifikacije. U procesu certifikacije nalaze se i Teslić, Gradiška, Laktaši, Mrkonjić Grad, Doboj, Ugljevik i Trebinje", dodala je Radić te pojasnila da je certifikacijom predviđeno unapređenje i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, a suština je da se gospodarstvo uključi u lokalni ekonomski razvoj.

Direktor firme Bisnode BH Špela Redjko rekla je da poduzeća iz BiH imaju znanje i infrastrukturu kojima mogu biti konkurentni na tržištima zemalja regije.

Kopirati
Drag cursor here to close