Ako želi u EU

BiH mora uskladiti sustav javnih nabavki sa sustavom EU

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2016. u 11:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unije financirala je projekt u Bosni i Hercegovini koji je za cilj imao doprinos poboljšanju pravnog okvira javnih nabavki te povećanje njegove učinkovitosti i transparentnosti. Prije konferencije, kojom je označen kraj projekta, šef Kooperacija u Izaslanstvu EU u BiH Melvin Asin pojasnio je medijima da je EU razvila precizne sustave javnih nabavki za države članice, a države koje imaju interes i teže da postanu članice dužne su nacionalne sustave javnih nabavki harmonizirati sa sustavom EU.

Precizirao je da je ovaj projekt donio pomoć BiH u procesu harmonizacije. Podsjetio je da je Zakon o javnim nabavkama usvojen 2014. a u smislu podrške BiH u primjeni tog zakona izdvojeno je 1,3 milijuna eura.

''Projekt koji je izveden u BiH fokusirao se na izradu podzakonskih akata vezanih za Zakon o javnim nabavkama te obuku više od 1.300 stručnjaka bitnih za pravilno provođenje tog procesa'', kaže on.

Podsjetio je da su javne nabavke sustav, počinje od zakonodavstva koje se mora pravilno provoditi. O nabavkama i svim aktivnosti u vezi s tim mora se, kako je kazao, pravilno izvještavati, a potreban je i mehanizam kontrole koji nadgleda kvalitetu samog sustava i koraka javne nabavke.

''Za svaku od tih komponenti odgovorna je različita strana. Teško mi je reći gdje je odgovornost, ali je jasno da postojeći sustav zaista traži poboljšanja prije nego ga možemo proglasiti harmoniziranim s europskim standardom'', kazao je.

Po njegovim riječima na godišnjem nivou troše se milijarde eura i potreban je fleksibilan, a istovremeno i transparentan i jasan sustav da se ta potrošnja prati. Stoga kaže da u tome zapravo i jeste vrijednost sustava javnih nabavki koji postavlja okvire i praksu praćenja trošenja novca iz javnih fondova.

Direktorica Agencije za javne nabavke Đinita Fočo kaže da je novim zakonom uveden mnogo viši stupanj transparentnosti u sustav nabavki „jer ugovorni organi imaju zakonsku obavezu da na portalu objave sve nabavke čija je vrijednost veća od 6.000 KM“.

''Za nabavke do tog iznosa svaki ugovorni organ ima obavezu da na svojoj web stranici objavi realizaciju tih ugovora da bismo vidjeli gdje se troše ta sredstva do 6.000 KM'', kazala je. Član Ureda za razmatranje žalbi Dragan Vukajlović navodi da je u prethodnoj godini oko dvije tisuće predmeta stiglo u taj ured koji nema dovoljan broj kadrova za toliki broj žalbi.

''Prosjek se kretao od 35 do 40 predmeta mjesečno po jednom izvjestitelju te je bilo nemoguće uraditi u predviđenim rokovima. Ipak, stupanj riješenosti predmeta zaključno s 31. siječnjom bit će viši od 90 posto'', kaže on. Pozitivnim je označio otvaranje filijala u Mostaru i Banjoj Luci što je umnogome rasteretilo sustav te se u ovoj godini očekuje potpuna efikasnost. U okviru projekta "Jačanje sustava javnih nabavki u BiH" pripremljeni su priručnici, vodiči i praktični alati s namjerom da budu od pomoći u učinkovitoj upotrebi novog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close