Loše vijesti

BiH: Izvoz u velikom padu

Pokrivenost uvoza izvozom pala je na 60,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit narastao na 8,1 milijardi KM.
Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2023. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao rezultat smanjenih ekonomskih aktivnosti i pada potražnje iz zemalja glavnih trgovinskih partnera Bosna i Hercegovina bilježi dalji trend pada vanjskotrgovinske razmjene.

U periodu siječanj-rujan izvoz je iznosio 12,6 milijardi KM i manji je za 6,4 posto nego u istom periodu prošle godine, dok je istovremeno uvoz iznosio 20,7 milijardi KM i zabilježio je pad od 1,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pad izvoza u zemlje Europske unije

Pokrivenost uvoza izvozom pala je na 60,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit narastao na 8,1 milijardi KM, piše Buka.

Pad izvoza u zemlje Europske unije bio je za tri ovogodišnja kvartala 6,8 posto, a stopa pada u zemlje zone slobodne trgovine CEFTA  bila je nešto manja -5,4 posto. Istovremeno, uvoz iz zemalja Europske unije imao je rast od 2 posto, dok je iz zemalja CEFTA ostvario pad od 6 posto.

Trendovi po državama su različiti, a najveći pad među glavnim izvoznim partnerima BiH bilježi u razmjeni sa Italijom. U ovu zemlju u koju BiH najviše izvozi proizvode kože i obuće, te aluminija, pad izvoza za devet mjeseci ove godine bio je 28,4 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan izvoz u ovu zemlju u periodu siječanj-rujan bio je 1,1 milijardi KM u odnosu na 1,54 milijardi KM u istom periodu lani. Uvoz iz ove zemlje, međutim, porastao je za 10,4 posto na 2,8 mlrd KM.

Za razliku od Italije, trend u razmjeni sa Njemačkom je nešto drugačiji - izvoz je dostigao 2,05 mlrd KM i veći je za 3 posto nego lani. Međutim, i uvoz je imao rast, i to mnogo većom stopom od 12,7 posto i dostigao je iznos od 2,4 mlrd KM.

Razmjena u susjedstvu

Trgovinska razmjena sa prvim susjedima takođe se ne odvija u pozitivnom smjeru.

U Srbiju je za tri kvartala izvezeno robe u vrijednosti 1,55 milijardi KM, što je pad od 13,3 posto u odnosu na lani, dok je uvoz imao vrijednost od 2,14 milijardi KM i zabilježio je pad od 6,7 posto.

Izvoz u Hrvatsku je u padu 4,6 posto, a iznosio je 1,95 milijardi KM, dok je uvoz potonuo 25,6 posto iznosivši ukupno 1,58 milijardi KM. Međutim, treba istaći da se zbog različite metodologije podaci o razmjeni za Hrvatsku koje je objavila Agencija za statistiku značajno razlikuju u odnosu na podatke Vanjskotrgovinske komore BiH.

Podaci Komore, naime, pokazuju suprotno i govore o velikom disbalansu BiH u razmjeni sa Hrvatskom, jer je za osam mjeseci (što su posljednji podaci) bh. izvoz iznosio 1,75 milijardi KM, a uvoz iz Hrvatske čak 3,45 milijardi KM.

Izvozni proizvod broj 1 obje zemlje su, prema podacima Komore mineralna goriva, ali dok je bh. izvoz ovog proizvoda iznosio skromnih 251,6 milijuna KM, iz Hrvatske je uvoz bio višestruko veći 1,36 mlrd KM.

Kopirati
Drag cursor here to close