Dodatni fondovi

BiH do kraja 2017. mora iskoristiti 166 milijuna eura Europske unije

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2016. u 07:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo državni IPA program 2016. težak 50 milijuna eura, u Delegaciji EU u BiH jučer su za "Avaz" potvrdili da bi naša država mogla koristiti i dodatne fondove, ali kada bi usvojila relevantne strategije za cijelu zemlju te osigurala provedbu sredstava.

''Na osnovu Indikativnog strateškog dokumenta za BiH koji je pripremljen u partnerstvu sa bh. vlastima za razdoblje do 2017. godine, za BiH je namijenjeno 165,8 milijuna eura radi poticanja potrebnih sektorskih reformi'', potvrdila je za "Avaz" Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka.

Stari novac

Osim ovoga, kako je naglasila, tijekom 2016. bit će nastavljena provedba projekata u okviru IPA I programa, dok je već započela provedba IPA II programa teškog 76 milijuna eura.

''Ovim će se sredstvima, između ostalog, podržati provedba strategija borbe protiv korupcije, lokalni ekonomski razvoj, ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća i unaprijediti zaštita od poplava i upravljanje vodama'', navela je Milović-Halilović.

Napomenula je i da je Europska komisija usvojila programske dokumente za IPA 2015, što će za BiH otvoriti put za provedbu dodatna 37,2 milijuna eura.

Ova sredstva, kaže, bit će namijenjena unapređivanju unutrašnje financijske kontrole u javnom sektoru, reformi sustava javne uprave i reformi statističkog sustava, zatim podršci sektoru pravosuđa, agencijama za provođenje zakona, olakšavanju učešća građana BiH u programima Europske unije i suradnji na planu vladavine prava.

''EU je izrazila spremnost da poveća ova sredstva ako budu usvojene sveobuhvatne strategije za cijelu zemlju'', poručila je Milović-Halilović.

Godišnje alokacije

Kako je za Avaz pojašnjeno u Direkciji za europske integracije (DEI), u dokumentu IPA II za BiH navedene su i indikativne godišnje alokacije pretpristupne pomoći. U 2016. BiH iz ovog programa može povući 42,7 milijuna eura, a u 2017. godini 43,7 milijuna eura.

''Sredstva iz godišnjih alokacija postaju operativna nakon potpisivanja financijskog sporazuma BiH i Europske komisije za svaku godišnju alokaciju. Ako bi izradila sveobuhvatne strategije za sektore poljoprivrede, transporta, energetike i okoliša, BiH bi do kraja aktualnog proračunskog razdoblja EU, odnosno do 2020. godine, mogla računati na veće godišnje alokacije pretpristupne pomoći u navedenim sektorima'', kazala je glasnogovornica DEI-ja Marina Kavaz-Siručić.

Gdje ide novac

Kada je riječ o usvojenom državnom programu IPA 2016, kako je pojašnjeno Avazu u Direkciji za europske integracije, po 15 milijuna eura ide na lokalne strategije razvoja te zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike, a ostalih 20 milijuna eura na oblast javnih nabavki, podršku parlamentima, zatim Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od poplava.

Kopirati
Drag cursor here to close