Zaštita okoliša

BiH dio novog prekograničnog projekta za "zelenu ekonomiju"

Razvoj modernog društva zasniva se na zelenoj ekonomiji. Ekološka svijest predstavlja neophodnu osnovu daljeg, održivog razvoja zaštite životne sredine
Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2018. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: CRP / Zelena ekonomija

Fondacija za razvoj sjeverne Crne Gore započela je realizaciju projekta "GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regije (Green Economy for Advanced Region)" koji ima za cilj povećanje aktivnosti i utjecaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i predstavljanje zelene ekonomije.

Koordinatorica za komunikaciju Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla Alma Tihić istaknula je za Fenu da se projekt realizira u partnerstvu sa organizacijama Centar za razvoj i podršku Tuzla iz BiH, SMART Kolektiv iz Srbije, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

''Razvoj modernog društva zasniva se na zelenoj ekonomiji. Ekološka svijest predstavlja neophodnu osnovu daljeg, održivog razvoja zaštite životne sredine'', kazala je Tihić.

Također je naglasila da je zaštita i unapređenje čovjekove sredine značajan globalni problem suvremenog društva.

Tihić smatra da rješavanje tog problema inicira, između ostalog, i pronalazak načina za racionalno i kompleksno korištenje prirodnih resursa, te načina za vođenje aktivne demografske politike i razvijanje i unapređenje međunarodne suradnje u oblasti znanstvenih istraživanja.

''Novi odnos prema životnoj sredini, kao i preobražaj duha suvremene sfere rada postaje imperativ. Koncepcija održivog razvoja nudi mogućnost harmoničnog razvoja'', kazala je.

Glavne aktivnosti za trogodišnji projekt ''Zelena ekonomija za razvoj regije'', pojasnila je Tihić, podrazumijevaju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva o zelenoj ekonomiji, javnog zastupanja i lobiranja, učešće u donošenju odluka, praćenje javnih politika, upravljanje projektnim ciklusom, informiranje o primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu kroz studijsku posjetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodjelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije o temi zelene ekonomije i zelenog poduzetništva te izradu studije o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u ciljnom regiji.

Da bi se u Bosni i Hercegovini posvetilo više pažnje zaštiti okoliša, Tihić kaže da je pored sustavnog rješenja ekoloških problema, kroz usvajanje ključne legislative koja uređuje ovu oblast, neophodno raditi i sa građanima kroz razne akcije i kampanje.

CRP u tom domenu, dodala je, radi niz aktivnosti sa građanima u BiH, preko organiziranja edukativnih ''Večeri sa građanima, javnih i uličnih kampanja, do aktivnosti poput ''Prvaci zaštite prirode".

''Enormno zagađenje okoliša koje je posebno naglašeno u zimskim mjesecima, alarm je za sve nas da usmjerimo svoje djelovanje u svrhu zaštite okoliša jer zagađenje je globalni a ne lokalni problem'', zaključila je Tihić za Fenu.

Projekt financira Europska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

Kopirati
Drag cursor here to close