Poskupljenja

Smanjenje cijena hrane: BiH će opet kasniti za svijetom

''Potrošače je početak godine dočekao novim cijenama. Imamo informacije da su u nekim gradovima pekarski proizvodi poskupjeli i do 30 posto, za šta sumnjamo da ima opravdanja'', kazao je Admir Arnautović
Gospodarstvo / Flash | 16. 01. 2023. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju enormnih poskupljenja goriva cijene osnovnih životnih namirnica u stopu su pratile taj rast, ali činjenica da nafta od početka prosinca iznosi 3 KM po litru i da je za 1 KM jeftinija nego nekoliko mjeseci ranije kao da ne utječe na previsoke cijene hrane.

Naprotiv, u pojedinim oblastima u siječnju je zabilježen čak i nastavak poskupljenja, prenosi Avaz.

''Problem je u percepciji, prvenstveno trgovaca, da će cijene na tržištu i dalje rasti, za što nema osnova jer ekonomski pokazatelji u svijetu upućuju na to da će se ekonomija u 2023. godini početi oporavljati. Potrošače je početak godine dočekao novim cijenama. Imamo informacije da su u nekim gradovima pekarski proizvodi poskupjeli i do 30 posto, za šta sumnjamo da ima opravdanja'', kazao je Admir Arnautović, predsjednik Udruženja “Klub potrošača Srednje Bosne”.

Najbolji primjer

Nakon novogodišnjih akcija i vraćanja cijena na staro, dodaje, postoji i privid poskupljenja pojedinih artikala.

''O trendovima u siječnju još je rano govoriti, ali bojim se da će BiH ponovo kasniti za ostatkom svijeta kad su u pitanju i oporavak od krize i smanjenje cijena na tržištu. Najbolji primjer su cijene goriva.

Poskupljenje goriva u svijetu kod nas automatski prati rast cijena i goriva i svega ostalog. A kada gorivo u svijetu pojeftini, treba nam dosta vremena da cijene na našim pumpama padnu. Cijene hrane, podignute pravdanjem da je cijena goriva viša, nikada se ne vrate na staro'', istaknuo je Arnautović.

Ekonomski analitičar Igor Gavran naglasio je da argumenti za poskupljenja više ne postoje, osim zloupotreba i pohlepe za profitom.

Logičan pad

''Je li se netko izvlači iz nekih ranijih gubitaka i dugova, pokriva ulaganja ili druge rashode ili jednostavno besramno pljačka kupce radi ekstraprofita, nije ni bitno. Suština je da su ključni faktori kojima je rast cijena pravdan u prethodnim mjesecima – poskupljenje goriva i drugih energenata i općenito rast cijena izvan BiH – sada promijenjeni i jedina promjena cijena koja ima logiku je njihov pad'', dodao je Gavran.

Lažna opravdanja

Gavran je istaknuo da se odgađanje pojeftinjenja u nekim slučajevima pravda zalihama kupljenim po višim cijenama, ali se radi o lažnim opravdanjima, jer zalihe nabavljene po povoljnijim cijenama svojevremeno nisu odlagale poskupljenja.

U slučaju da cijene zadrže ovakav trend, Gavran jedino rješenje vidi u rigoroznim inspekcijskim kontrolama, drastičnim kaznama, pa i zatvaranju objekata koji pljačkaju kupce, uz objavu podataka o onima što su krizu koristili da love u mutnom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close