Usvojen NIP

BiH će bolje upravljati kemikalijama i otpadom

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2016. u 12:20 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojio je Nacionalni plan implementacije (NIP) Stockholmske konvencije u Bosni i Hercegovini radi zaštite zdravlja ljudi i okoliša.

Cilj Stockholmske konvencije je da ograniči ili zabrani proizvodnju, upotrebu, emisije ili uvoz i izvoz vrlo toksičnih supstanci poznatih kao dugotrajne organske zagađujuće supstance (Persistent  organic pollutants – POPs).

Ovaj plan sadrži opis mjera i aktivnosti koje je potrebno provesti radi ispunjenja svih obveza iz Stockholmske konvencije u BiH, utvrđuje institucije odgovorne za njihovo provođenje, te vremenski plan i procjenu potrebnih financijskih sredstava. Aktivnosti su usmjerene na poboljšanje upravljanja kemikalijama i otpadom, kroz sveobuhvatno rješavanje problema vezanih za POPs kemikalije.

Bosna i Hercegovina je ratificirala Stockholmsku konvenciju o POPs-u  još 2010. godine, čime se obvezala na ispunjavanje zahtjeva konvencije i postala jedna od 178 zemalja članica konvencije, sa svim pravima, ali i obavezama koje iz toga proizlaze.

Zdravstveni učinci povezani s POPs-om su urođene mane, bolesti imunološkog i dišnog sustava i hormonalnih poremećaja.


Konvencija od 2015. godine ukupno regulira 25 kemikalija (pesticidi i industrijske kemikalije), kao i nenamjerno proizvedene kemijske spojeve iz industrijskih procesa.
Inače, Stockholmska konvencija jedan je od međunarodnih ugovora čije se odredbe odnose na skupinu od 12 postojanih organskih onečišćujućih tvari (engl. persistent organic pollutants – POPs), koji su na temelju njihovog štetnog utjecaja na okoliš svrstani u tri glavne skupine: pesticidi, industrijske kemikalije i međuprodukti.

Stockholmska konvencija usmjerena je na smanjenje, i gdje je prikladno sprječavanje ispuštanja, 12 postojanih organskih spojeva u okoliš (aldrin, klordan, DDT, dieldrin, eldrin, heptaklor, heksaklorbenzen, mirex i toksafen, PCB-i, HCB, PCDD/PCDF). Konvencijom se propisuju uvjeti koje svaka stranka Konvencije treba ispuniti kako bi se postiglo ukidanje proizvodnje, uporabe, uvoza i izvoza postojanih organskih spojeva na globalnoj razini. Kao posljedica toga postiglo bi se značajno smanjenje ili potpuno uklanjanje ispuštanja tih spojeva u okolišu.

Prva Konferencija stranaka Konvencije održana je u svibnju 2005. godine. Nacionalnim programom

Kopirati
Drag cursor here to close