NOvca nema

BHRT se sprema za gašenje

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2016. u 14:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U sadašnjim uvjetima BHRT mjesečno nedostaje 500.000 KM kako bi se odvijao minimalni proizvodni proces. Ako se pitanje pristojbe žurno ne riješi BHRT-u prijeti financijski krah jer je svakodnevno moguća blokada računa'', priopćeno je nakon sjednice Upravnog odbora BHRT.

Ocijenjeno je kako je Radiotelevizija Bosne i Hercegovina ušla u krizno stanje, koje može voditi gašenju signala ako se žurno ne iznađe efikasan model financiranja.

''Upravni odbor upozorava javnost i nadležne vlasti da tri javna servisa u Bosni i Hercegovini ni na kraju siječnja 2016.godine nemaju regulirano pitanje naplate RTV pristojbe, čime se produbljuje financijska kriza javnih servisa. Iako su entitetske vlade podržale da dominantni telekom operateri nastave naplaćivati pretplatu na dosadašnji način u sljedećih šest mjeseci, predložene izmjene zakona još nisu došle na dnevni red Vijeća ministara'', navodi se u priopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Dodaje se kako ''produženje postojećeg sustava naplate pristojbe predstavlja mjeru koja omogućava samo puko preživljavanje javnog RTV emitiranja u BiH. Stabilnost financiranja javnih servisa može se riješiti samo usvajanjem novog modela naplate RTV pristojbe, što je obaveza nadležnih vlasti''.

Uz napomenu kako se odlaganjem donošenja rješenja za naplatu pretplate gura RTV servise u financijski kolaps, Upravni odbor napominje kako javni servisi ne mogu izaći s financijskim i programskim planovima za ovu godinu pošto način prikupljanja RTV pristojbe i dalje predstavlja najveću nepoznanicu''.

''U ovakvim uvjetima poslovanje je sve teže – obveze se gomilaju, a neplaćeni računi rastu. Troškovi za ljudske resurse su smanjeni za oko milijun KM na razini 2015. godine, a drastično su srezani troškovi na svim stavkama gdje je to bilo moguće a da se ne ugrozi dnevno odvijanje programa'', navodi Upravni odbor te napominje da je parlamentarcima dostavljena analiza troškova kako i elaborat o novom modelu naplate RTV pristojbe koji je usvojio Odbor sistema.

No, ističu kako još nikakvog odgovora nema.

''Upravni odbor dao je preporuke Poslovodnom odboru da kao krajnju mjeru, ukoliko se ne iznađe rješenje, pristupi postupnom smanjivanju programu sve do potpunog gašenja programa, čime bi Bosna i Hercegovina postala jedina država u Europi bez javnog RTV servisa'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close