Kako do rješenja?

BHRT – najskuplji sustav u Europi

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2017. u 09:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Promjena zakona, donošenje rješenja kojima će biti stabilizirana naplata RTV pretplate jedini je mogući način da bude riješen taj problem'', rekao je resorni državni ministar Ismir Jusko.

Iznio je podršku tog ministarstva BHRT-u te i izrazio očekivanja da će Odbor sustava što prije početi s revizijom postojećeg zakona. Ministarstvo je, kaže, donijelo određene odluke kojima je data financijska podrška Javnom servisu, ali da je to ''samo gašenje požara''.

Naime, menadžment Radio-televizije BiH (BHRT) i Udruženje BH novinari, uz podršku relevantnih međunarodnih institucija okupili su danas, po njihovoj procjeni, najrelevantnije ljude za opstanak javnog servisa u BiH na konferenciji na kojoj su apelirali na spas javnog radio-televizijskog servisa da BiH ne bi postala jedina država u Europi koja nema javni servis.

Generalna direktorica Europske radiodifuzne unije (EBU) Ingrid Deltenre istaknula je u pauzi konferencije, važnost medija te apelirala na nositelje vlasti u BiH da osiguraju slobodno i kvalitetno funkcioniranje sustava javnih medija u BiH.

Naglasila je kako se to, prvenstveno može postići osiguravanjem izvora financiranja koji su dostatni, a važno je uspostaviti i radno tijelo sačinjeno od svih konstitutivnih naroda koje bi odlučivalo o budućnosti i funkcioniranju javnog sustava u BiH.

Upozorila je da je, ovaj trenutno jedan od najskupljih sustava javne radiodifuzije u Europi te da je stoga potrebna hitna reforma javnog sustava u BiH.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ukazao je na kritičnu situaciju u BHRT-u te upozorio da je već za kraj ovog mjeseca najavljeno da će, jedan od preostala dva telekoma, prestati naplatu pretplate. Karamehmedović je naglasio da postoje političke stranke koje žele riješiti taj problem, ali i one koje ga opstruiraju.

I voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope Patrick Penninckx upozorio je da javni servis nije luksuz nego potreba te naglasio da je to prvi slučaj u Europi da se ''javni servis nađe na rubu bankrota''.

Inače, dvodnevna konferencija o nacionalnom radio-televizijskom servisu u BiH počela je jutros u zgradi BHRT-a, a nakon dva dana rada trebala bi rezultirati uputama i prijedlozima o rješavanju izazova s kojima se javni servis suočava i daljnjem djelovanju javnog radio-televizijskog servisa u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close