Štrajk upozorenja

BHRT najavio štrajk

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2016. u 11:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni Sindikat radnika u BHRT-u je priopćio da "najoštrije osuđuje nemar koji nadležne institucije pokazuju prema katastrofalnom stanju u kojem se ova medijska kuća nalazi i skidanju sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara izmjene Zakona o javnom RTV servisu, koje su trebale da omoguće produženje naplate RTV pretplate putem telekom operatera do 30. lipnja ove godine".

''Pošto se ovim činom BHRT ostavlja bez ijednog načina naplate pretplate, UO SSR u BHRT-u na izvanrednoj sjednici donio je odluku da održi prosvjed upozorenja u srijedu, 3. veljače, u 12.05, u krugu RTV doma. Upozoravamo nadležne da je ovo prvi u nizu koraka koje ćemo poduzeti ukoliko se pitanje naplate RTV pretplate ne riješi u što skorijem roku'', navode iz tog sindikata.

Nadležne institucije podsjećaju da ova zemlja treba uskoro da preda aplikaciju za članstvo u EU, te dodaju da prosvjedi uposlenika javnih servisa mogu da im otežaju predaju aplikacije.

''Također upozoravamo institucije vlasti da, ukoliko budemo primorani na dalje korake i izlazak na ulicu, pozvat ćemo sve one koje smo u proteklom razdoblju pratili u njihovim prosvjedima i štrajkovima da nas podrže. Također, tražit ćemo podršku SSSBiH i svih novinarskih udruženja, a tražit ćemo i podršku ostalih medijskih kuća, u smislu informativnog bojkota rada svih onih institucija koje nisu ispunile svoju obavezu da osiguraju stabilno financiranje javnih servisa BiH'',  navodi se u priopćenju UO Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

I iz Samostalnog Sindikata uposlenika RTV FBiH apelirali su na nadležne da se konačno na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH stavi točka Izmjena Zakona o javnom RTV servisu.

''UO Samostalnog Sindikata uposlenika RTV FBiH ne sumnja da ćete što prije riješiti ovaj problem jer ni u jednoj demokratskoj, civiliziranoj zemlji nijedan odgovoran dužnosnik ne bi dozvolio da u njegovu mandatu dođe do urušavanja Javnoga servisa'', navodi se u priopćenju Samostalnog Sindikata uposlenika RTV FBiH.

Sve međunarodne institucije, kako dodaju, daju svesrdnu potporu Javnome servisu i neovisnome novinarstvu.

''Uime UO Samostalnog Sindikata uposlenika RTV FBiH nadam se da ćete se što žurnije posvetiti ovome pitanju. Istodobno, svesrdnu potporu dajemo kolegama iz SSR u BHRT-u'', dodaje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close