Početkom godine

Bh. riba pliva u Rusiju

''U potpunosti smo opredijeljeni da surađujemo s Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija''
Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2020. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz ribe na rusko tržište očekujemo već od početka naredne godine, kazao je Zoran Tepić, direktor firme "Tropik ribarstvo - ribnjak Janj", koja je ujedno i jedino poduzeće iz BiH koje je nominirano za izvoz u Rusku Federaciju.

"Izvoz na rusko tržište očekujemo od naredne godine jer bi do kraja ove godine nadležne institucije trebalo da izađu sa zvaničnim stavovima. Onda bismo i mi kao privrednici početkom iduće godine u prvom mjesecu mogli početi pregovarati s potencijalnim kupcima", kazao je Tepić za "Nezavisne".

Dodao je da bi bilo očekivano da, pored njihovog poduzeća, izvoznik bude i poduzeće "Eurofish", jer oni imaju važeće dozvole da izvoze i u zemlje Europske unije.

"Naša firma je sigurno jedna od najozbiljnijih kandidata s obzirom na količine koje proizvodimo i na naš pogon. Sigurno smo jedna od najnaprednijih firmi", rekao je Tepić.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je za "Nezavisne" da nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH, u suradnji s Ministarstvom na čijem je čelu, usuglasila certifikat s Ruskom Federacijom, za izvoz ribe na rusko tržište nominirano je poduzeće "Tropik ribarstvo - Ribnjak Janj" iz Banja Luke.

"Na osnovu dostavljene nominacije od Kancelarije za veterinarstvo BiH, nadležno veterinarsko tijelo Ruske Federacije dostavilo je informaciju o tri moguća načina odobravanja objekata iz BiH za izvoz u Rusku Federaciju. Nakon razmatranja predloženih mogućnosti, odlučili smo se za opciju u kojoj je potrebno pružiti garanciju usklađenosti uvjeta proizvodnje i prodaje proizvoda poduzeća s veterinarsko-sanitarnim zahtjevima EAEU. Trenutno se, zajedno s nominiranim objektom 'Ribnjak Janj' radi na prikupljanju finalnih podataka u cilju ispunjavanja potrebne garancije, kako bismo u konačnici mogli dobiti odobrenje za izvoz proizvoda ribarstva na tržište Ruske Federacije", kazao je Košarac.

Prema njegovim riječima, do danas je jedino odobreni izvozni objekt "Ribnjak Janj" dostavio zahtjev za izvoz na rusko tržište.

"Ured za veterinarstvo BiH obavijestilo nas je da trenutno nema drugih zahtjeva za uvrštavanje na listu objekata za izvoz u Rusku Federaciju od strane odobrenih objekata za izvoz proizvoda ribarstva iz BiH", kazao je Košarac.

Dodaje da ako takvih zahtjeva bude prema Kancelariji za veterinarstvo BiH, postupat će se kao i u slučaju zahtjeva izvoznog objekta "Ribnjak Janj".

"U potpunosti smo opredijeljeni da surađujemo s Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu", zaključio je Košarac.

Zoran Tepić, direktor firme "Tropik ribarstvo - ribnjak Janj", rekao je da se utjecaj pandemije virusa korona ogleda u padu prodaje, kao i izvoza ribe i ribljih proizvoda ove godine u odnosu na prethodne godine.

"Zatvaranje granica i mjere na smanjenju kretanja robe i ljudi utjecali su na smanjenje prodaje ribe i ribljih proizvoda. Mogu reći da je naša firma imala 65 posto izvoza ribe i ribljih proizvoda u odnosu na prošle godine, ali da je pad prodaje i izvoza jednak smanjenju od 30 posto u odnosu na prošlu godinu i dosad iznosi oko 47 posto izvoza u odnosu na ukupnu prodaju, što je značajno smanjenje izvoza u odnosu na lani", kazao je Tepić.

Kopirati
Drag cursor here to close