bez prigovora

Bh. mlijeko je kvalitetno, kritikama iz Srbije nema mjesta

Gospodarstvo / Flash | 04. 04. 2015. u 11:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski mediji objavili su kako je izvoz mlijeka iz BiH u EU stopiran zbog loše kvalitete, a kako je za tržište Srbije dobro odakle ga najviše i uvozi, piše bh. novinska agencija Patria.

Na ove optužbe reagirao je direktor sarajevske mljekare „Milkos“ Adin Fakić koji je kazao da ovakvim kritikama nema mjesta. I Milkos je jedan od izvoznika mlijeka u Srbiju, ali i druge zemlje CEFTA-e.

‘’Kod njih je razina aflatoksina podignuta za deset puta u odnosu na EU, tako da što se tiče kvalitete mlijeka nemaju pravo prigovarati BiH koja ima kvalitetno mlijeko i to nije sporno. Ne znam koji su razlozi zbog kojih se BiH proziva zbog toga. Oni koji ne ispunjavaju kvalitet propisan Zakonom o kvalitetu svježeg mlijeka oni i nisu u sustavu otkupa mlijeka. Tako radi naša mljekara. Tako rade i ostale mljekare iz grupacije’’, kazao je Fakić za NAP. Fakić smatra da se na ovakav način stvara šteta ugledu bh. mljekara.

‘’Niko iz susjednih zemalja nema uvid u analize bh. mlijeka to rade nadležne institucije. Možda je povećana količina mlijeka u Srbiji, odnosno viškovi, pa da se to nekako riješi. Ali to se radi na drugi način da se preferira domaće mlijeko, a ne na ovakav način’’.On je kazao da je od 1. siječnja 2015. godine na snazi novi pravilnik i bh. mlijeko i u tom kontekstu ispunjava kriterije i sa mikrobiološke i sa toksikološke strane.

‘’Od šest spornih točaka koje su bile sporne da bi se dobila dozvola za izvoz u EU, četiri su riješene, a dvije nisu. Jedna točka je najteža i tiče se zakonodavstva. Nigdje se ne spominje kvaliteta mlijeka’’, kazao je Fakić

On je pojasnio da stranci žele jednu ustanovu koja kontrolira proizvodnju mlijeka, a da je kod nas slučaj da to rade tri različite ustanove sa tri različite razine (županija, FBiH, država). On je posebno naglasio angažman bivšeg i sadašnjeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića kao i Ureda za veterinarstvo koji su započeli sa uvođenjem legilsative od strane EU. Druga točka je pitanje certifikata, ali je čisto tehničke prirode i ne bi trebalo biti komplicirano.
‘’Da bi se riješio ovaj problem sa zakonodavstvom potrebna je politička volja.’’

Kopirati
Drag cursor here to close