Vanjska trgovina

Bh. izvoznici se spremaju za primjenu novog carinskog zakona

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2016. u 12:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoznici iz Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da se BiH obavezala da će usvojiti sve propise EU vezano za carine i vanjsku trgovinu, moraju se pripremati i za primjenu novog carinskog zakona EU.

Njegove odredbe stupaju na snagu 1. svibnja ove godine, međutim, aspekti zakona koji ovise o pripremljenosti država članica i IT sustavima Unije ne zahtijevaju operacionalizaciju prije 31. prosinca 2020. godine.

''To zapravo za BiH znači da trenutno aktivna priprema za izvoz putem papira u naredne četiri godine u potpunosti mora biti zamijenjena pripremom u elektronskom obliku. To je veliki izazov kako za samu carinsku upravu tako i za privredu, jer moraju biti stvorene i investicije i strukture kako bi se ove informacijske tehnologije mogle implementirati. Ova pojednostavljenja u pripremi za carinu još uvijek ne mogu biti u velikom obimu korištena u BiH jer je potrebna kontrola pouzdanosti poduzeća, a to će biti povezano sa certificiranjem i auditacijom tih poduzeća.

Ona poduzeća koja budu certificirana, to će biti gospodarska prednost za njih. Certificiranje će vršiti bh. carinska uprava, a i za provedbu ovog procesa financijski su zadužene države. Ipak, za sve to postoje sredstva za podršku pa i za one zemlje koje nisu članice EU, ali su CEFTA sporazumom vezane za EU -rekao je danas u Sarajevu na seminaru ''Novi Carinski zakon EU'' Frank Grosskopf, vlasnik i izvršni direktor konzultantske kuće Foreign Trade Consult, koji je ujedno bio i moderator.

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) seminar ''Novi carinski zakon EU'' organizirala je u suradnji sa DIHK-CEFTA projektom, a suština je pripremiti poduzeća na vrijeme, odnosno upoznati ih o aktivnostima koje treba provesti kako bi kad stupi na snagu novi carinski zakon EU bila spremna poslovati po tom zakonu.

''Ovdje se radi o proaktivnoj edukaciji poduzeća za poslovanje na međunarodnom tržištu. Zakon stupa na snagu 1. maja ove godine, međutim provedba nekih dijelova zakona ovisi od IT opremljenosti zemalja. Dat je rok, a to je 31. prosinac 2020. i do tada se i bh. poduzeća moraju pripremiti'', kazala je Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTKBiH (ECOS).

Prilagođavanje EU Zakona o carinama zahtjevima digitalnog carinskog okruženja je dugoročni cilj EU. Novi carinski zakon treba da zamjeni važeći Zakon o carinama EU i Usuglašene implementacijske odredbe, u travnju 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close