COSME

Bh. institucije zarobile višemilijunska sredstva

Gospodarstvo / Flash | 12. 11. 2016. u 10:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH još nije u svim svojim institucijama ratificirala sporazum s Europskom unijom o sudjelovanju u programu COSME, zbog čega i dalje ostaju zarobljena višemilijunska sredstva koja bi domaća poduzeća iz tih fondova mogla povući za svoje projekte.

Naime, riječ je o programu EU "Konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća - COSME (2014 - 2020)", čiji je ukupan proračun 2,298 milijardi eura, od čega će značajan dio moći da koriste poduzetnici iz BiH. Međutim, iako je sporazum o sudjelovanju u ovom programu potpisan još u lipnju ove godine, i dalje se čeka na njegovu potpunu ratifikaciju od strane bh. institucija, zbog čega trpe domaći gospodarstvenici, prenose Nezavisne novine.

Ipak, nadležni obećavaju da bi sve moglo biti završeno do kraja godine. Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, upozorio je na ovaj zastoj u vezi s programom COSME, ističući da je sve stalo u Vijeću ministara BiH.

"Zaista ne vidim razlog zbog čega se ratifikacija ovog projekta toliko oteže u ovoj zemlji. Treba imati u vidu da su brojni gospodarski subjekti i sudionici u ovom malom i srednjem poduzetništvu oštećeni time što ovaj pojekat nije verificiran", rekao je Đokić. On je dodao da bi verifikacijom ovog projekta na nivou BiH, gospodarski subjekti bili u prilici koristiti značajna financijska sredstva za svoj dalji razvoj.

"Ovim putem upozoravam da ubrzaju tu aktivnost, jer nam nekako te institucije BiH po mnogim pitanjima postaju kočnica, umjesto da nam budu faktor podrške i daju svoj doprinos daljem razvoju", rekao je Đokić.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čiji je ministar Mirko Šarović potpisao sporazum s EU o sudjelovanju BiH u ovom programu, rekli su da je projekat COSME, odnosno Sporazum s Europskom komisijom, prošao sve potrebne procedure u zemlji, uključujući i Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH.

"Trenutno se očekuje njegova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naša očekivanja su da će se to dogoditi do kraja ove godine", rekli su iz ovog ministarstva. Prema njihovim riječima, korist za mala i srednja poduzeća u BiH od ovog projekta bila bi višestruka, jer bi imali priliku pristupa značajnim fondovima za podršku poduzećima, ali i regionalnim projektima.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, rekao je da je činjenica da se kasni s ratifikacijom ovog programa, što predstavlja određene probleme za domaće gospodarstvo.

"Ti problemi se, u suštini, odnose na to da gospodarstvenicima još nije omogućeno da koriste sve benefite koje sa sobom nosi taj program COSME, iako je potpisan sporazum s EU. Dakle, gospodarstvenici još ne mogu koristiti sredstva iz tog programa za programske aktivnosti, a poduzeća nisu mogla ni da apliciraju za ta sredstva", rekao je Blagojević i dodao da na taj način ispašta gospodarstvo, pošto ta sredstva stoje i ne mogu biti povučena u direktnu korist.

Naglasio je da je potrebno da se što prije ratificira ovaj program i završi sva procedura, kako bi gospodarstvo moglo koristiti te benefite. Podsjećamo da je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, potpisao početkom lipnja ove godine u Bruxellesu.

Sporazum između Europske unije i BiH o sudjelovanju u Programu Unije "Konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća (COSME) (2014 - 2020)". Opći ciljevi tog sporazuma su jačanje konkurentnosti i održivosti poduzeća, posebno malih i srednjih poduzeća, kao i poticanje kulture poduzetništva i promoviranje osnivanja i rasta malih i srednjih poduzeća. Potpisani sporazum velika je šansa malim i srednjim poduzećima u BiH za pristup fondovima i projektima EU, a glavni korisnici programa COSME će biti poduzetnici, posebno u malim i srednjim poduzećima, koji će imati koristi s obzirom na olakšan pristup fondovima za razvoj, sredstvima za konsolidaciju i rast njihovih poduzeća, kao i građani koji žele osnovati svoj biznis (samozaposleni), a koji su suočeni s poteškoćama u procesu uspostavljanja njihovog vlastitog poslovanja, kao što su mladi i žene poduzetnici.

Kopirati
Drag cursor here to close