primjedbe

Bh gospodarstvenici za jednostavnije carinske postupke

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2015. u 16:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom objavljivanja Uputstva o pojednostavljenom postupku po fakturi koje je stupilo na snagu 28. siječnja 2015. godine, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine zaprimila je značajan broj primjedbi poslovnih subjekata iz cijele BiH vezanih za smanjenje broja proizvoda za koje se može koristiti pojednostavljeni postupak.

S tim u vezi danas je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH u Banja Luci održan sastanak gospodarstvenika Uprave s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, Vijeća stranih investitora u BiH, Gospodarske komore Federacije BiH, Gospodarske komore Republike Srpske i Gospodarske komore Brčko distrikta.

Predstavnici bh. gospodarstva su iznijeli zahtjeve brojnih gospodarstvenika da se pronađe mogućnost da se na sadašnju listu roba uvrste robe koje su u prethodno važećem razdoblju bile uvrštene kao robe za koje se može primjenjivati pojednostavljeni carinski postupak po fakturi.

Na zajedničkom sastanku zaključeno je da će nadležne gospodarske komore u roku od 15 dana dostaviti Upravi prijedloge roba koje bi mogle biti dodatno uvrštene u Uputstvo o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi.

Zajednički zaključak je da će se dodatno razmotriti mogućnost da se u Uputstvo eventualno uvrste samo one robe koje se proizvode u BiH i koje se izvoze van naše zemlje, a koje se svojim izgledom i načinom pakovanja nedvosmisleno mogu identificirati u skraćenom carinskom postupku na graničnom prijelazu.

Rokovi važenja ranije izdanih odobrenja bit će produženi za vrijeme potrebno za izdavanje novih odobrenja za pojednostavljeni carinski postupak po fakturi.

Podsjećanja radi, prethodno Uputstvo, koje je važilo do 28. siječnja 2015. godine, bilo je rijedak primjer pružanja olakšica bh. gospodarstvenicima iz različitih sektora: metalna industrija, drva industrija, industrija plastike i građevinskih materijala, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close