Prometna infrastruktura

Bh. firme žele angažmane: Mi nosimo teret, a stranci pokupe kajmak

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2017. u 07:10 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dio u posljednje vrijeme rastuće namjenske industrije te ekonomskom krizom pogođene i nikad do kraja oporavljene, građevinske firme žele iskoristiti zamah u planiranju i gradnji prometne infrastrukture da osiguraju egzistenciju za naredno razdoblje, ali i potaknu državu da koristi očito davno zaboravljene domaće resurse.

Tako iz tvornice eksploziva 'Vitezit' kažu da su posljednjih dana s poslovnim partnerima razmatrali na koji način potaknuti vlast da iskoristi domaću operativu te da od Vlade FBiH očekuju da ukaže povjerenje domaćim firmama, čime bi se direktno pomoglo posrnuloj industriji da stane na noge, piše Dnevni avaz.

Udružiti kapacitete

''Svima je u interesu da udružimo kapacitete i preuzmemo poslove gradnje autoputova i brzih cesta. Mi imamo sve potrebne eksplozive za probijanje tunela i druge radove, a domaće građevinske firme imaju znanje i iskustvo za gradnju. Vjerujem da će naše ponude proći i da će bh. firme graditi BiH'', rekao je Miroslav Puljić, direktor „Vitezita“.

I ne samo da bi u tom slučaju tuneli bili probijani domaćim eksplozivom nego bi taj eksploziv trebao biti napravljen od TNT-a izvađenog iz uklonjenih mina.

''Čak 84 tone deminiranog eksploziva TNT spremne su za preradu, a imamo saznanja da je ovakav vid donacije odobren te da će nam eksploziv uskoro biti na raspolaganju'', kazao je Puljić.

I struka smatra da bh. firme imaju znanje i iskustvo za nastavak gradnje prometne infrastrukture, ali i da bi povjeravanje poslova domaćim kompanijama pomoglo odavno posrnuloj građevinskoj industriji.

Ostali bez novca

Kako je kazao Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, angažiranje domaćih kompanija spriječilo bi situacije u kojima bi naši radnici bili četvrta ili peta ruka u lancu poslovanja, pa na kraju jedini oni ne bi bili ni isplaćeni.

''Naše firme svakako su dovoljno stručne, pa radili smo na sličnim projektima u Crnoj Gori i drugim zemljama, čak i u BiH, gdje su stranci dobivali poslove te angažirali domaće kompanije kao podizvođače. Sjećamo se nekoliko primjera u kojima na kraju radnici iz BiH nisu ni plaćeni, dok su stranci pokupili novac. U svakom slučaju, ako bi se stvorio ozbiljan konzorcij, mislim da bismo bez problema mogli to odraditi, što bi svakako pomoglo oporavku građevinske industrije'', rekao je Gutić.

Strancima kajmak, domaćim mrvice

Asmir Kadrić, direktor firme „Rudar“ iz Tuzle, koja je i do sada bila podizvođač radova na sličnim projektima, kaže da bh. firme ionako obavljaju sve radove kao podizvođači, a pokupe tek mrvice koje im stranci ostave.

''Konkretno, tunel „Vijenac“ odradile su bh. kompanije, što pokazuje da znamo i možemo. Mi nosimo sav teret, a strane firme pokupe kajmak te nama ostave mrvice'', rekao je Kadrić.

Kopirati
Drag cursor here to close