traži se rješenje

BH Airlines pred stečajem: Dugovi dostigli više od 25 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2015. u 14:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stav Ministarstva prometa i komunikacije FBiH jeste da se iznađe način da se pomogne BH Airlinesu da ne bi došlo do gašenja ili stečaja ove naše jedine nacionalne aviokompanije - izjavio je Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija.

Naveo je da je u posljednje vrijeme održano niz sastanka na kojima se razgovaralo o ovoj aviokompaniji da bi se iznašla rješenja.

Ministar Bijedić je naveo da postoji dug BH Airlinesa prema međunarodnom kreditoru HETA, "Hypo Leasing" iz Austrije od gotovo 15 milijuna maraka, prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo oko sedam milijun maraka, kao i dugovi prema nekim dobavljačima iz Istanbula i domaćim dobavljačima.

''Dugovi BH Airlinesa su dostigli više od 25 milijuna maraka i ta sredstva je teško osigurati da bi se oni izvukli iz te nazavidne situacije'', dodao je ministar Bijedić.

Najavio je da će sutra, 3 veljače, biti održan sastanak u prostorijama Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u Sarajevu na kome će se raspravljati o problemima u BH Airlinesu i načinima njihovog rješavanja.

''Osim predstavnika Ministarstva, sastanku će prisustvovati predstavnici Uprave i Nadzornog odbora BH Airlinesa, a nastojat ćemo da sastanku prisustvuje i neko iz Ministarstva financija, da vidimo kakve su financijske mogućnosti u proračunu FBiH, odnosno da li imaju neka sredstva koja bi se mogla transferirati BH Airlinesu. Bit je da pokušamo odblokirati barem dio sredstava prema HETA Hypo Leasingu, napraviti reprogram duga sa sarajevskim Aerodromom, odnosno pokušati da se njihova potraživanja prolongiraju ili ih reprogramirati na određeno razdoblje, a onda vidimo koja su to sredstva koja još nedostaju BH Airlinesu, o čemu ćemo sutra razgovarati'', dodao je Bijedić.

Kopirati
Drag cursor here to close