Budućnost

Bez rješenja: Mljekari kreću s blokadom carine

Gospodarstvo / Flash | 11. 11. 2014. u 14:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda blokirat će u srijedu carinske terminale, odlučeno je nakon neuspjelog sastanka u Vijeću ministara, na kojem su predstavnici nadležnih državnih i entitetskih institucija razgovarali o stanju i problemima u sektoru mljekarstva u BiH.

Problemi u sektoru mljekarstva su kulminirali prošlog tjedna, kada su proizvođači mlijeka namjeravali blokirati carinske terminale, što najavljuju i za sutra.

Ispunjavanje uvjeta

Na današnjem sastanku doneseno je niz mjera i zaključaka o zaštiti domaće proizvodnje i povećanju uvoza u budućnosti, a koje će biti proslijeđene i Vijeću ministara za sljedeću sjednicu koja je zakazana za sedam dana.

Proizvođači mlijeka ranije su od vlasti, između ostalog, zatražili da se uvede taksa pomoću koje bi bila izjednačena cijena uvezenog s cijenom domaćeg mlijeka, a kako bi bila zaštićena domaća proizvodnja.

''Apsolutno je potrebno da se intenziviraju aktivnosti svih nadležnih institucija u kontekstu ispunjavanja uvjeta za plasman mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU'', izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić nakon sastanka.

S druge strane, kako je dodao Tučić, potrebno je i da se intenziviraju određene aktivnosti kad je riječ o omogućavanju plasmana ovih proizvoda u Republiku Tursku, odnosno nakon ispunjavanja određenih uvjeta, također i na ogromno tržište Ruske Federacije.

Nema prekomjernog uvoza

U tom smislu definirani su određeni zaključci koji će biti dostavljeni Vijeću ministara BiH za njegovu narednu sjednicu.

''Bitno je spomenuti da, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje i našim podacima i analizama koje smo radili, nema prekomjernog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, ali to ne znači da i u narednom periodu intenzivno nećemo nastaviti vršiti odgovarajući monitoring u tom kontekstu i na odgovarajući način reagirati čim se za takvo nešto stvore uvjeti, odnosno okolnosti, naravno u suradnji s Upravom za neizravno oporezivanje i nadležnim etnitetskim institucijama'', kazao je Tučić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je kako je današnji sastanak bio u formi priprema prijedloga za razmatranje na Vijeću ministara što bi trebalo da se pretoči u konkretne zaključke i konkretnu akciju.

''U tom smislu izričito je zahtijevano da se dinamiziraju sve aktivnosti koje idu u pravcu priprema naših proizvođača za izvoz mlijeka u EU, da se primjenjuje sporazum o zaštiti domaće proizvodnje, kao i da se radi na iznalaženju novih tržišta u dva pravca - prema tržištima Rusije, Turske, te pojačano prema CEFTA-i'', rekao je Mirjanić te naglasio da je izvoz mlijeka u EU "naša orijentacija i to trajnijeg karaktera".

Nedostaju ključne stvari

''Danas smo ponovno potvrdili da nam nedostaju ključne stvari za uspješnu proizvodnju u poljoprivredi, a to je da nemamo izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Europsku uniju, da nemamo sustav plaćanja koji osigurava iz europskih fondova da poljoprivredni proizvođači mogu dobiti dodatna sredstva i da iz entitetskih proračuna nema dovoljno sredstava za podršku naših proizvođača'', izjavio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Apelirao je da se razina BiH žurno angažira u vezi s rješavanjem pitanja iz njihove nadležnosti da bismo što prije riješili i izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU.

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula izjavio je da Uprava provodi pojačane mjere carinskog nadzora uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda sve s ciljem da se i na taj način pomogne domaćim proizvođačima.

Naglasio je kako uvoz mlijeka u BiH nije povećan te da problem predstavlja neispunjavanje fitosanitarnih certifikata za izvoz mlijeka u zemlje EU. Ukoliko dođe do blokade carinskih terminala, kako je kazao Džakula, to će otežati rad Uprave i usporiti carinske postupke na graničnim prijelazima i u konačnici za posljedicu može imati smanjenje prihoda.

Kopirati
Drag cursor here to close