Branding

Bez psihologije potrošača, biznis je zasnovan na sreći

Gospodarstvo / Flash | 02. 06. 2017. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznavanje potrošačke psihologije od krucijalne je važnosti za biznis, rečeno je danas na branding konferenciji koja je pod sloganom "Potpuno nova džungla" (Brand New Jungle) održana u Sarajevu.

Na konferenciji je naglašeno kako je bez poznavanja psihologije potrošača, a uz veliki broj informacija i "marketinšku buku" koja vlada na tržištu, biznis zasnovan na sreći.

Predavač iz oblasti brandinga Dalibor Šumiga rekao je da je najbitnija grana marketinga psihologija potrošača, a uzimajući u obzir recesijske procese u svijetu, kompanije moraju biti sigurne da onih 50 posto marketinškog proračuna ne odlazi u prazno, prenijela je Srna.

Naveo je kako su najčešća greška koju firme prave da pričaju o sebi, a ne o svojim kupcima.

"Kad pričate o sebi izrazito vam raste razina dopamina, hormona zadovoljstva, ali osobi kojoj to pričate izrazito pada razina dopamina, tako da je to pokazatelj da se sa jednosmjerne komunikacije mora preći na dvosmjernu", objasnio je Šumiga, te dodao da je to ključ komunikacije, jer kupac mora biti u centru, što nije kliše, već čista potreba.

Direktorica marketinške agencije "Via media" Vesna Beganović rekla je da ovo sedma konferencija, koja je okupila veliki broj međunarodnih stručnjaka.

"Među predavačima su neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti brandinga koji mogu prenijeti posljednje trendove znanje i sve ono što se danas radi u oblasti brandinga, medija, marketinga, te primjene novih tehnologija", navela je Beganović.

Ona je apelirala na nadležne u BiH, ali i na sve one koji se bave brandiranje i marketingom, da malo više posvete svemu onome što može doprinijeti da se o BiH čuje u svijetu, a to su branding domaćih destinacija, sportaša, ljudi iz umjetnosti i kulture.

"Ne zaboravimo ni to da su kompanije važni i dobri predstavnici naše ekonomije u cijelom svijetu, a ovo je važna oblast koja donosi dodatnu vrijednost cijeloj BiH i onome što pomaže njen razvoj", kaže Beganović.

Kopirati
Drag cursor here to close