Bučo

Bez poskupljenja nema autoputa

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2016. u 07:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor "Autocesta FBiH" Jasmin Bučo potvrdio je za Avaz da će u Londonu, na margini velikog investicijskog samita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), s donositeljima odluka ove banke razgovarati o daljnjem kreditiranju autoputa na Koridoru 5C u Federaciji BiH.

''EBRD je možda najvažniji kreditor izgradnje autoputa u FBiH. Očekujemo da će banka kroz diversifikaciju svog angažmana postati još važniji partner za FBiH u daljnjoj izgradnji autoputa'', istaknuo je Bučo.

Direktor "Autocesta" rekao je da se u ovoj godini, ukoliko dođe do najavljenog povećanja akcize na gorivo, može očekivati izgradnja novih 30 kilometara autoputa, a u sljedećoj dodatnih 50 kilometara. Riječ je o dionicama Počitelj -Zvirovići prema jugu te Počitelj - Buna prema sjeveru, zatim Zenička obilaznica odnosno dionice 2 i 3 te o nastavku aktivnosti oko tunela Prenj.

Komentirajući odluku Vlade FBiH o novom modelu izgradnje dionice autoputa Koridora 5C Konjic - Mostar Sjever, po kojoj bi bile ostvarene uštede od čak 602 milijuna KM, Bučo je ocijenio da se radi o nužnom prvom koraku te da će uslijediti nastavak aktivnosti na pripremi i realizaciji ovog projekta.

''Ovaj model je zamišljen tako da se privuku izvori financiranja koji do sada na projektu Koridora 5C nisu bili angažirani, a to su devizne rezerve koje mnoge države širom svijeta imaju na raspolaganju. Često se taj novac plasira u državne odnosno infrastrukturne projekte koji su pouzdani, kao što je gradnja autoputa'', pojasnio je Bučo za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close