Opustošena scena

Bez kruha, graha, posla…Sretan vam Praznik rada!

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2015. u 06:21 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni praznik rada, poznatiji i kao Prvi maj, slave radnici diljem svijeta. Najčešće se obilježava uličnim demonstracijama na kojima sudjeluju sindikati, radničke organizacije i brojni ljevičarski pokreti. Prvi maj se slavi i kao službeni praznik u preko 80 zemalja svijeta, neslužbeno se slavi u gotovo cijelom svijetu.

Nažalost, kako prošlih, tako i ove godine radnici u BiH nemaju što "slaviti", mogu samo žaliti nad svojim pravima, nekad branjenim i čuvanim desetljećima, danas izgubljenim i otetim, mlađim generacijama općenito nepoznatim.

Sindikati bez interesa

Mostarci, ne tako davno, uz grah i pivo ovaj su dan slavili manifestacijom koja je okupljala građane na Lenjinovom šetalištu i u parku ispred zgrade Saveza samostalnih sindikata Hercegovačko-neretvanske županije. Danas, ni sama sindikalna scena u ovom gradu nema nikakvog interesa za bilo kakvo obilježavanje ovog dana.

''Nema nikakvih aktivnosti, situacija koja se danas odvija nama ne ide na vodu nikako i interes kod članstva ne postoji. Jedan od razloga jeste da je sama sindikalna scena dobro opustošena i da onih pravih industrijskih radnika gotovo i nema, svi su ostali bez posla. Dio njih koji se zaposlio u državnim poduzećima i jako dobro stoji vjerojatno će otići na more ili negdje, onaj tko ima ima, onaj tko nema nema. Neki će proslaviti itekako a ovi koji nemaju neće moći ni ono najosnovnije'', rekao je za Bljesak.info Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata te ukazao na katastrofalno i poražavajuće stanje po pitanju samog broja nezaposlenih u ovom gradu i sve veći jaz između siromašnih i bogatih.

Karte bez povratka

Obraćajući se radnicima i radnicama, iz Hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH navode kako ne slave 1. svibnja već ga samo obilježavaju, te izražavaju prosvjed iz razloga što je tisuće radnika bez posla, zdravstvene i socijalne zaštite i bez elementarnih uvjeta za život.

Kao razloge prosvjeda navode i to kako obrazovana mladost ove zemlje traži putovnice i karte bez povratka u "bijeli svijet", što se ne poštuje radno zakonodavstvo i potpisane i ratificirane međunarodne konvencije iz oblasti rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti radnika te iz razloga što se želi srušiti postojeći Zakon o radu i kolektivne ugovore, a radnike dovesti u "robovlasničke odnose".

"Zato baš ovom prilikom javno dižemo svoj glas i upozoravamo da su prava radnika utvrđena međunarodnim konvencijama i naša neotuđiva prava. Nitko ne može gaziti ljudsko i radno dostojanstvo, a da za to ostane nekažnjen", ističu u prvosvibanjskoj čestitci.

Da se ipak ulicama Mostara osjeti praznički duh, i da ovaj dan razlikuje od drugih pobrinula se Hrvatska glazba Mostar, koja je i ove godine upriličila tradicionalnu “Prvosvibanjsku budnicu”. Promenada je danas, na dan praznika, u 6 sati krenula ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, zatim Ulicom kraljice Katarine, Ulicom fra Franje Milićevića (kroz naselje Dum) prema raskrižju ulica kod franjevačke crkve, zatim prema i preko Starog most do izlaza na Ulicu maršala Tita, Ulicom maršala Tita do raskrižja kod bivše robne kuće “Razvitak”, zatim preko trga Musala, do raskrižja i ulicom Šantića do hotela “Ero”. Potom Ulicom dr. Ante Starčevića do raskrižja Ulice kralja Tomislava, zatim tom ulicom do križanja Ulice kardinala Stepinca do Trga hrvatskih velikana.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje HNŽ-a ukupan broj nezaposlenih na kraju siječnja, iznosi 34.113 građana, dok je prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini sa 31.3.2015. godine na evidencijama prijavljeno 546.779 nezaposlenih osoba. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 278.279 ili 50,89% su žene.

 

Kopirati
Drag cursor here to close