Radnička prava

Belenzada: Ne očekujem veća odstupanja u novom općem kolektivnom ugovoru

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2016. u 11:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada nije upoznat o detaljima radnog teksta općeg kolektivnog ugovora u RS-u, te očekuje da danas dobije taj dokument, koji treba dogovoriti do 20. travnja.

Belenzada je za Fenu istaknuo da se na ovom pitanju moglo raditi brže i jednostavnije.

''Konfederacija sindikata nije bila smetnja za to, ali sve ovisi od stavova sva tri socijalna partnera'', istaknuo je.

Očekivanja sindikalaca koje predstavlja su da ne dođe do umanjenja radničkih prava.

''Ne očekujem velika odstupanja u odnosu na važeći opći kolektivni ugovor'', istaknuo je Belenzada podsjetivši da će nakon toga slijediti dogovaranje granskih i pojedinačnih kolektivnih ugovora, koji ne trebaju biti kočnica da se u firmama, gdje postoji mogućnost, omogući više prava radnicima.

Iz Ministarstva rada RS-a je najavljeno da će nadležna Radna grupa do 18. travnja, normativno i tehnički urediti radni tekst općeg kolektivnog ugovora i dostaviti ga pregovaračima.

Radna grupa ima devet članova, od kojih su po tri predstavnici Vlade, Unije udruženja poslodavaca i tri zajednička predstavnika Saveza sindikata i Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Nakon što je u prosincu prošle godine usvojen novi Zakon o radu, socijalnim partnerima dan je rok od dva mjeseca, nakon njegovog stupanja na snagu, da započnu pregovore o novom općem kolektivnom ugovoru i granskim kolektivnim ugovorima, dok stari važe do 20. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close