Usvojen Prijedlog zakona

Banke trebaju izvršiti konverziju kredita ugovorenih u CHF u KM

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2015. u 17:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su u prvom čitanju Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) koji je predložio izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS).

Njime se utvrđuje obveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u CHF u KM. Ovaj zakon obuhvaća sve kredite koje su komercijalne banke u BiH odobrile građanima BiH u švicarskim francima.

Četiri zastupnika iz RS-a suzdržana

Za ovo zakonsko rješenje kojim bi se, tvrdi predlagač, riješilo pitanje više od devet tisuća korisnika ovih kredita, glasovalo je osam izaslanika, dok je četvero iz Republike Srpske bilo suzdržano, tako da nije bilo entitetske većine.

Međutim, u drugom krugu glasovanja nakon konsultacija u Kolegiju Doma glasanje je bilo isto, ali je to značilo da je zakon usvojen u prvom čitanju.

Iako su izaslanici bili suglasni u jednom, a to je da se ovim ljudima treba pomoći, iz Kluba Srba su ocijenili da im se na ovaj način neće pomoći.

Izaslanik Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS) je najavio tijekom rasprave da neće glasovati za ovo zakonsko rješenje, iako je svjestan da će naići na neodobravanje pojedinaca, dodao je i da svi moraju snositi posljedice svojih odluka.

Kazao je da se entitetskim parlamentima, u kojima su procedure donošenja zakona jednostavnije, treba ostaviti rok od mjesec dana da oni donesu zakone koji će se baviti ovom problematikom jer je ona u nadležnosti entiteta.

Reakcija na prijenos nadležnosti

Upozoreno je danas da se u ovom domu mora reagirati kada je u pitanju prijenos nadležnosti, a Nebojša Radmanović (SNSD) je još i odbacio tvrdnje kojima su pojedinim izaslanicima stavljene na teret, a to je da oni rade za komercijalne banke.

Potom je u ime Kluba Hrvata pauzu zatražila Ljilja Zovko (HDZ) da bi se izaslanici usuglasili i našli zajedničko rješenje nakon čega je uslijedilo glasovanje o zakonu u prvom čitanju.

Usvojen je zaključak da će se procedura u Domu naroda nastaviti nakon završetka procedura u entitetskim parlamentima vezane za prijedloge zakona koji reguliraju ovo pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close