Očekuje se rast

Banke škrto čuvaju 2,5 milijardi KM i ne daju ih za razvoj

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2016. u 10:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najznačajniji makroekonomski pokazatelji ukazuju na nastavak pozitivnih trendova u BiH u 2016. godini, bankarski sektor je stabilan no ono što zabrinjava su nezaposlenosti i konstantni rast javnog duga i to se mora zaustaviti'', rekao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić za Dnevni avaz.

Analize Centralne banke BiH pokazuju kako bi se trend blagog gospodarskog oporavka zabilježen 2015. godine trebao nastaviti odnosno kako se sljedećih mjeseci očekuje dalji rast industrijske proizvodnje i ograničeni rast zaposlenosti, prenijela je Hina.

Uz to, očekuje se smanjenje vanjskotrgovinskog deficita uz nastavak rasta izvoza kao i deviznih rezervi koje su u 2015. godini dosegnule iznos od 8,5 milijardi KM i na najvišoj su razini u protekla dva desetljeća. Unatoč svim izazovima financijskog tržišta bankarski sektor u BiH u protekloj je godini zadržao stabilnost.

Posljednji dostupni podaci pokazuju kako su poslovne banke u toj zemlji tijekom prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarile profit od 223,8 milijuna KM što je za čak 48 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine.

Guverner Softić istaknuo je kako banke istodobno raspolažu s oko 2,5 milijardi KM sredstava iznad obvezne rezerve a ne odlučuju se taj novac plasirati iako bi on mogao biti iskorišten za različite razvojne i gospodarske projekte.

Pokazatelji o zaduženosti BiH ukazuju pak na stalni rast kako vanjskog tako i ukupnog javnog duga.

Vanjski dug BiH trenutačno je 8,4 milijarde KM, a uz kredite kod domaćih banaka odnosno unutarnje zaduženje ukupni javni dug doseže iznos od 11,4 milijarde KM.

Guverner Softić je podsjetio kako je rast vanjskog duga u proteklim godinama konstantan no istaknuo je kako je potencijalni rizik zapravo u rastu ukupnog javnog duga.

"Vlade (entiteta) pripremaju fiskalne projekcije s ciljem da se dug počne reducirati nakon 2017. godine", kazao je Softić.

Kopirati
Drag cursor here to close