Intervju

Bajrović za Bljesak: Prioritet je da dobijemo Shell kao dugoročnog ulagača

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2015. u 07:32 A.Š.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je nekako iznenada, gotovo preko noći procurila informacija da je Reuf Bajrović, nekadašnji "operativac iz sjene" SDP-a i čovjek koji im je prije pet godina kreirao pobjedničku kampanju, doputovao iz Washingtona u BiH kako bi se pridružio ministarskom timu Željka Komšića u Vladi FBiH, mnogi koji ga poznaju bili su nemalo iznenađeni.

Iz lagodnosti života u SAD-u, i s utjecajnog čelnog mjesta u uglednom međunarodnom institutu EDI, Bajrović je odlučio "doletjeti" u bosanskohercegovačku političku zbilju, odveć opterećenu ideološkim i međunacionalnim, gotovo nepremostivim razlikama.

U intervjuu za Bljesak.info, Bajrović govori o razlozima zbog kojih se odlučio za ovakav životni zaokret, izražavajući uvjerenje da će najviše za tri desetljeća život u BiH konačno biti po mjeri "svakog njezinog građanina".

Odnos s HDZ-om
Kolegama iz HDZ smo javno, a i privatno, rekli da želimo surađivati i udružiti snage oko stvari koje su prioritet građana, a to su ekonomija i zapošljavanje.

Bljesak.info: Za mnoge je prestavljalo svojevrsno iznenađenje kada su čuli da je netko tko je faktički bio ključni čovjek Instituta za nove demokracije (Emerging Democracies Institute – EDI) iz Washingtona pristao se vratiti u BiH na poziciju ministra energetike FBiH. Što je ključni razlog za ovakvu odluku, ili je razloga više?

BAJROVIĆ: Razlozi su osjećaj obveze prema Bosni i Hercegovini i Željko Komšić.

Bljesak.info: Ipak je pozicija bilo kojeg ministra u BiH, a pogotovo u resoru od kojeg se puno očekuje, itekako podložna kritikama bh. javnosti ubijene u pojam i obezvrijeđenih građana. Jeste li spremni i za takav mogući razvoj događaja?

BAJROVIĆ: Ako se radi pošteno - ne treba se bojati kritika. Građani su spremni oprostiti i greške onima koji rade isključivo po zakonu i spremni su na jasnu i otvorenu komunikaciju. Moj rad javnost će nabolje moći ocijeniti na izborima 2018. godine. Naravno, narod je uvijek u pravu i svaki političar treba biti spreman trpjeti kritike i sugestije građana tijekom cijelog mandata.

Bljesak.info: Kada već govorimo o energetici, što je to, kakvi su to projekti, oni mogući i realno provodivi, od kojih u ovom preostalom mandatu od tri i pol godine građani mogu osjetiti bilo kakav boljitak?

BAJROVIĆ: Prvi prioritet je iskorištavanje mogućnosti da dobijemo veliku međunaordnu firmu, vjerojatno Shell, kao dugoročnog i odgovornog ulagača u BiH. Osim toga, imamo raznih mogućnosti koje se otvaraju i koje zavise od poštenog odnosa nas koji smo u vlasti. Kao što rekoh, trebat će nam četiri godine da uradimo ono što smo zacrtali. Djela govore. Dosta su se građani naslušali obećanja i velikih riječi. Vrijeme je za djela.

Bljesak.info: Je li Vam poznato zašto kasni izgradnja vjetroeelktrana u Hercegovini, koje su najavljene kao projekti desetljeća? Čak je i visoka dužnosnica HDZ-a Borjana Krišto u sklopu jedne od izbornih kampanja postavila kamen-temeljac za jednu koja nije nikada izgrađena?

BAJROVIĆ: Sve što je bilo – bilo je i ostaje za nama. Vrijeme je da sada ubrzamo stvari i ono što sada možemo promijeniti je jedino budućnost.

Bljesak.info: Ima li zapravo ova Vlada FBiH ograničeni vijek trajanja? Prvo pitanje koje duboko dijeli DF i HDZ jeste namjera Čovićeve stranke da sa SDA dogovori ukidanje federalnih ministarstava obrazovanja i znanosti, odnosno kulture i sporta, koja su po njima protuustavna, a čemu se DF žestoko protivi. Kako prevazići ovu situaciju, je li zapravo uopće moguće riješiti ovo krupno ustavno pitanje – i kako ga riješiti?

O ljevici
Sve što je između nas na ljevici bilo, po meni, treba ostati između nas. Vjerujem da ćemo riješiti sve naše nesuglasice i omogućiti da se ljevica pojavi kao ujedinjena snaga...

BAJROVIĆ: Kampanja je završena prije skoro šest mjeseci. Pregovori o formiranju vlasti su također završeni i sada je vrijeme da radimo. Kolegama iz HDZ smo javno, a i privatno, rekli da želimo surađivati i udružiti snage oko stvari koje su prioritet građana, a to su ekonomija i zapošljavanje. U nama će uvijek imati partnere u tome. Postoji, također, mnogo stvari oko kojih ćemo se teško dogovoriti, i njih treba staviti u drugi plan.

Bljesak.info: Šira javnost vjerojatno nije upoznata s činjenicom da ste upravo Vi osmislili i bili glavni operativac pobjedničke kampanje SDP-a iz 2010. godine "Država za čovjeka", koja je ovaj stranci donijela uvjerljivu pobjedu. Što se kasnije dođalo i gdje je danas SDP – poznato je, no šta je to što je Vas natjeralo da napustite ovu stranku i odete u Ameriku?

BAJROVIĆ: To je već davna povijest. Kampanja iz 2010. godine je nama koji smo sudjelovali u njoj ostala u lijepom pamćenju. SDP je sestrinska stranka DF-a. Naši odnosi su dobri i želimo SDP-u sve najbolje. Sve što je između nas na ljevici bilo, po meni, treba ostati između nas. Vjerujem da ćemo riješiti sve naše nesuglasice i omogućiti da se ljevica pojavi kao ujedinjena snaga svih koji građane BiH vide jednakima na cijeloj njezinoj teritoriji. Sada je vrijeme da medijske istupe na tu temu ostavimo za neka druga bolja vremena. Mislim da sam time dovoljeno rekao.

 

Bljesak.info: Kada već govorimo o ljevici, na kraju se, u varijanti DF-a, pokazuje da ne možete bez građanske opcije. Toliko vjerujete u državu građana? Je li ona, realno i objektivno, moguća u bilo kojoj formi u današnjoj BiH?

BAJROVIĆ: Nedefinirani konsocijativni dogovor iz Daytona je jedna faza koja će proći. Budućnost BiH je sličnija onome što se dogodilo u Nizozemskoj nakon pobjede antifašističkih snaga u Europi 40-ih godina prošlog stoljeća, nego onome što je danas Belgija. Dakle, uvjeren sam da će Bosna i Hercegovina za 30 godina biti država sličnija Nizozemskoj i Austriji, nego Belgiji ili Libanonu.

O budućnosti
Budućnost BiH je sličnija onome što se dogodilo u Nizozemskoj nakon pobjede antifašističkih snaga u Europi 40-ih godina prošlog stoljeća, nego onome što je danas Belgija.

Naš posao danas je da omogućimo da se to dogodi u nekoj daljoj budućnosti tako što nećemo odustati od tih ciljeva. Smatram da je DF uspio ideju građanske BiH održati kao legitimnu političku priču, jer je prvi put nakon SDP-a iz 2001. godine snaga koja u vlasti ima ministre iz reda tri naroda, i iz reda onih koji se drugačije izjašnjavaju.

Bljesak.info: Onima koji Vas znaju poznato je isto tako da ste obrazovan, inteligentan i iznimno pronicljiv mladi čovjek. Tko je, zapravo, Reuf Bajrović?

BAJROVIĆ: Mislim da malo pretjerujete, ali hvala vam. Svakome godi kada ga hvale. Mislim da sam u suštini običan čovjek. Ono što me najviše definira kao osobu jeste želja da služim našem narodu i "običnim" ljudima, kojih u BiH poznajem mnogo. A u tome sigurno nisam sam i to me raduje. Optimista sam.

Kopirati
Drag cursor here to close