Avenija

Azinović tuži Grad Mostar i traži nadoknadu štete od 5,2 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2015. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski poduzetnik Bruno Azinović, vlasnik građevinske tvrtke TehnoMont, podnio jer tužbu općinskom sudu protiv Grada Mostara kojom traži nadoknadu štete u visini od 5,282 milijuna maraka.

Azinović traži od grada da mu isplati navedeni iznos jer je, tvrdi, toliko izgubio zbog stopiranja radova na izgradnji stambene zgrade u naselju Zgoni na mostarskoj Aveniji.

Troje stanara susjednih zgrada je tužilo Azinovića jer bi, tvrde oni, nova zgrada zatvorila njihove prozore i balkone. Županijski sud je ovih dana presudio u korist stanara čime je cijeli proces vraćen na prvostupanjski postupak.

Prvi radovi na izgradnji stambene zgrade na Aveniji krenuli su još 2003. godine. Azinović je nakon dugih zastoja u radovima ipak krajem 2013. godine nastavio gradnju na osnovi rješenja iz Odjela za urbanizam Gradske uprave Mostara. Unatoč tome radovi su zaustavljeni.

"To rješenje je krajem 2013. godine potpisala Marina Deronjić, načelnica Odjela za urbanizam. Uredno sam uplatio Gradu ranije oko 250 tisuća KM na ime rente i projekata i izvršio sve svoje obveze oko papirologije. I pored toga radovi su obustavljeni zbog žalbe stanara. Najnovijom presudom Županijskog suda je nastavak izgradnje neizvjestan. To što mi se dogodilo je pravi presedan s obzirom da sam imao sve potrebne dozvole oko nastavka gradnje. Nanesena mi je ogromna financijska šteta. U Gradskoj upravi pet pravnika tumači pravne odredbe na pet različitih načina.

Rješenje o gradnji mi je potpisala glavom i bradom načelnica Odjela za urbanizam Marina Deronjić. Kasnije je tvrdila da to nije uradila, iako ja imam dokument kao dokaz. Slijedi pravna bitka u kojoj će pobijediti pravda. Na Sudu ću dokazati da niti jedan moj potez oko gradilišta nije bio izvan granica zakona”, kazao je Azinović za Dnevni list.

On je, kaže, cijeli projekt uradio prema urbanističkim uvjetima Grada Mostara. Prema planu, s obje strane zgrade je predviđen po jedan prostor za pješake koji je odijeljen od posebnog prolaza za automobile, čime bi prometovanje i pješaka i automobila pa i kamiona bilo potpuno neometano. Slika projekta svjedoči i o tome da se prozori stanara ipak ne bi zatvorili.

Prema urbanističkom planu, zgrada je kao poslovni objekt na ovoj lokaciji planirana još osamdesetih godina. Azinović je svoje tvrdnje potkrijepio i dokumentacijom i papirima koji su izdani i ovjereni od nadležnih iz Gradske uprave Mostara.

Prema ovoj dokumentaciji postupak izdavanja odobrenja za građenje pred nadležnom službom Grada Mostara traje od ožujka 2008. godine kada je Azinović i podnio zahtjev Gradu. Prošlo je punih 7 godina, a postupak još uvijek nije okončan. Azinović za dužinu trajanja postupka krivi isključivo nadležne u Odjelu za urbanizam Grada Mostara.

"Ova pravna situacija posljedica je pogrešnog tumačenja i primjene čl. 33. st. 4. Zakona o građenju HNŽ-a i čl. 51. st. 5. Zakona o prostornom uređenju HNŽ-a, na što je konstantno ukazivalo nadležno županijsko ministarstvo, ali i činjenice da je očevid u ovom predmetu zakazan godinu dana nakon što je zahtjev podnesen, a prvo rješenje doneseno tek po nalogu upravne inspekcije kojoj se investitor obratio zbog dužine trajanja postupka i nepostupanja u predmetu. U međuvremenu je stupio na snagu i novi Zakon o građenju HNŽ-a za koji investitor smatra da mu omogućava pravo građenja na isti način kako je to bilo regulirano starim zakonom. Nadležni Odjel za urbanizam Grada Mostara i dalje izbjegava meritorno odlučiti po zahtjevu”, kazala je za Dnevni list Nina Ćulanović, odvjetnica koja zastupa Azinovića.

Marina Deronjić, načelnica Odjela za urbanizam, jučer se suzdržala od komentara vezanih uz podizanje tužbe. Zbog opsežnosti cijeloga slučaja ona je svoje očitovanje najavila za jedan od idućih dana.

Trakavica oko izgradnje sporne zgrade se očigledno nastavlja i osim upravnog postupka dobit će svoj epilog i u najnovijem sudskom postupku pred nadležnim Općinskim sudom u Mostaru po tužbi investitora protiv Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close