Investicije

Azerbajdžan ulaže u BiH

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2014. u 09:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon susreta s predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim i bilateralnog razgovora sa ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadyarovim, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je imao odvojene radne razgovore i s predsjednikom Vlade Republike Azerbejdžan Arturom Rasizadeom i ministrom ekonomskog razvoja Republike Azerbejdžan Shahinom Mustafayevim, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tijekom susreta je razgovarano i o konkretizaciji investiranja Vlade Republike Azerbejdžan u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, a prije svega u koridor Vc, i o jačem angažmanu azerbejdžanskih investitora u Bosni Hercegovini.

Ovom prilikom sugovornici su elaborirali modele financijskog učešća Azerbejdžana i zajedničkog rada bosansko-hercegovačkih i njihovih firmi na izgradnji koridora Vc kroz Federaciju BiH na pojedinim dionicama. Tema razgovora bila je i suradnja Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana na realizaciji Transjadranskog i Jonsko-jadranskog plinovoda (TAP/IAP), te unapređenje ugovornih odnosa dvije zemlje kroz zaključivanje međudržavnih sporazuma iz oblasti ekonomije.

Sugovornici su podržali dosadašnje aktivnosti Azerbejdžana na osnivanju 'joint venture' kompanija u BiH sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta u oblasti poljoprivrede kao što je aktualni projekat ulaganja azarbejdžanske kompanije 'Benkons', koja u BiH ima kćerku-firmu 'Benkons-Bosna' u Doboju gdje gradi tvornicu za preradu voća i povrća. Početna investicija je vrijedna 30 milijuna eura, a planovi investitora su da izgrade sistem od tri uvezane tvornice u kojima bi što izravno, što neizravno bilo uposleno oko 1.500 ljudi.

Lagumdžija je bio uvodničar u panel diskusiji o temi 'Mjerenje održivog razvoja i socijalne inkluzije', koja je održana u okviru II Globalnog foruma zajedničkih društava Madridskog kluba (Club de Madrid) čiji je član.

Ministar je članove Madridskog kluba koji dolaze iz Europe tijekom brojnih razgovora pozvao da utjecaj koji imaju u svojim zemljama iskoriste kako bi pružili podršku novom pristupu Europske unije prema Bosni i Hercegovini i ubrzanju njenog puta ka članstvo u NATO savezu.

Kopirati
Drag cursor here to close