Sajam šljive Gradačac

Asocijacija inovatora BiH predstavila izume za poljoprivrednike

Gospodarstvo / Flash | 27. 08. 2016. u 20:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inovacije i razvoj novih tehnologija u oblasti poljoprivrede i industrije na 43. Sajmu šljive u Gradačcu predstavila je Asocijacija inovatora BiH.

Na sajmu su se tako mogle pronaći mnogi tehnološki strojevi prvenstveno namijenjeni poljoprivrednicima, kao što su cjevasta pritka za zalijevanje, zapreka štetočinama za ulaz u košnicu, uređaj za branje plantažnog bobičastog voća, udice sa unutarnjim bodljama, sonda za pročišćavanje jednjaka preživača, adaptivna rešetka za zimnicu, biološki pročistač vode, trajna osnova za saće i razne vrste rotacionih sušnica.

Inovator Abdulah Smajlović se već dugi niz godina bavi proizvodnjom sušnica za voće, povrće, šumske plodove i ljekovito bilje. Na prošlogodišnjem Sajmu šljive predstavio se sa rotacionom sušnicom za voće, a ove godine je prezentirao i sušnicu za suho meso i sir.

Objašnjava kako sušenje voća, povrća, ljekovitog bilja, mliječnih proizvoda i mesa ima nekoliko značajnih prednosti.

''Ukoliko sušimo voće pomoću ove sušnice, onda nema curenja. Također, plod ne mijenja boju. U konačnici, sušnica je vrlo ekonomična zato što potroši vrlo malo materijala za zagrijavanje jer može osušiti gotovo 500 kg za 19 sati ukoliko je voće zrelo. Za sušenje sira i mesa koristi se sustav za zagrijavanje i frikciono zadimljavanje gdje nema gorenja. Pri sušenju je prisutan ugodan dim, a proizvodi su zdravi jer se koriste ekološki prihvatljiv gorivo za zagrijavanje zraka'', rekao je Smajlović.

Dugogodišnji član Asocijacije inovatora BiH je i doktor kliničke medicine Ismet Mahmutović, koji se može pohvaliti sa 12 patenata koje je do sada predstavio na domaćem i stranom tržištu.

''Vršim analizu biljaka i ekstrakciju alkaloida i svih supstanci koje se upotrebljavaju u homeopatiji. Na osnovu toga spravljam učinkovite lijekove koji se primjenjuju u malim količinama. Potražnja za njima je velika, a tako je bilo i na ovom sajmu'', rekao je Mahmutović.

Ovaj inovator ističe kako pretežno nudi anestetike i antibiotike na prirodnoj bazi, te lijekove za bolesti srca i pluća.

''Na sajmu sam predstavio dva ključna patentirana proizvoda. Pulmoral za probleme s plućima i baklizin protiv bakterija'', rekao je Mahmutović.

Kopirati
Drag cursor here to close