Do mora opet usko

Asfaltirane ceste u neumskom zaleđu

Gospodarstvo / Flash | 16. 07. 2014. u 09:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prometna izoliranost od ostatka zemlje je dugoročni problem Općine Neum, čije se rješenje vidi u izgradnji novog magistralnog puta Neum- Stolac. Spomenuta izgradnja, koja je u nadležnosti Federacije BiH, napreduje jako sporo, i ne nazire joj se kraj u skoroj budućnosti.

Stara cesta kroz neumsko zaleđe je uska, nepregledna, puna rupa, i sa previše zavoja, no to je ujedno i jedini put kojim neumski gosti mogu stići ako nemaju putovnicu ili ne žele čekati na graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom, jedini put kojim se vrši transport hrane i pića, i opskrba neumske trgovine, i naravno put kojim se svakodnevno služe mještani, navodi se u priopćenju Općine Neum.

Iako je vrijeme ljetne sezone, i u Neumu se sve vrti oko turizma i gostiju, Općina Neum je uložila u zaleđe Neuma, te su jučer završeni građevinski radovi u obnovi najlošijih seoskih puteva. Kako bi se poboljšali životni uvjeti ruralnih područja, prošireni su i asfaltirani dijelovi oronulog puta kako bi mještani mogli bez problema doći do svojih kuća.

Tako je Zelenikovac dobio 2.100 m novog asfaltiranog puta i Dobri do 1.700 m. Manji radovi, i uređenje prostora oko crkve i groblja urađeni su u Hutovu, Prapratnici, Moševićima i na Ćukovoj gredi.

Neumsko zaleđe je bogato prirodnim ljepotama i povijesno-kulturnom baštinom, ali ipak zbog udaljenosti od grada i loše prometne infrastrukture , sela broje sve manje i manje stanovnika tako selo Previš, koje se nalazi na nepristupačnom terenu, još nema električnu energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close