Ne treba im dati podršku

Artemijev: Gasprom je neefikasna kompanija

Gospodarstvo / Flash | 12. 09. 2012. u 13:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ruske antimonopolske agencije Igor Artemijev ocijenio je da je ruski plinski gigant Gasprom "neefikasna kompanija".

Artemijev je rekao i da u slučaju ekonomske krize država ne treba pružiti podršku toj firmi koja je pod istragom Eeropske komisije.

"Smatram da joj ne treba ništa dati", rekao je Artemijev za ruski dnevnik Komersant u odgovoru na pitanje o podršci državi ovoj plisnkoj grupi.

"Gasprom je izuzetno neefikasna kompanija koja ima dovoljno novca i samo je potrebno da se uvede red u njeno poslovanje", rekao je Artemijev, prenosi B92.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je stavio pod kontrolu države "strateške" ruske firme koje posluju u inozemstvu u dekretu izdatom tjedan dana poslije objave Europske komisije da otvara istragu oko poslovanja Gasproma.

Prema dekretu ruska vlada mora odobriti svaki prijenos informacija o aktivnostima tih strateških firmi kada te informacije traže službe stranih zemalja ili međunarodne organizcije, kao i da odobri svaku izmjenu sporazuma koje su te firme sklopile sa partnerima u inozemstvu.

Europska komisija sumnja da Gasprom spriječava konkurenciju i manipulira cijenama u više zemalja u centralnoj i istočnoj Europi, članicama Europske unije, koje ovise u velikom dijelu od isporuka ruskog plina.

Gasprom kontrolira više od četvrtinu svjetskih rezervi plina i predstavlja oko osam posto BDP-a Rusije i osigurava skoro četvrtinu europske potrošnje plina.

Kompanija je početkom rujna objavila pad svoje neto dobiti od 23,5 posto u prvom tromjesečju 2012. godine na 357,8 milijardi rubalja (8,7 milijardi eura) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zbog smanjenja prodaje i retroaktivnih isplata europskim klijentima.

Kopirati
Drag cursor here to close