Kupovina zemljišta

Arapski novac stigao do Dervente?

Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2017. u 20:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jeku prepucavanja političkih elita, Bosnu i Hercegovinu potresa i kriza na tržištu nekretnina. Da je stihijska kupovina zemljišta, arapskim novcem, sve samo ne slučajna, posumnjala je i SIPA. Od 700 novo-registriranih tvrtki, 400 je fiktivno. Iz Federacije, interes navodnih kupaca preselio se u Republiku Srpsku. Posebno ih zanimaju sela oko Dervente, pišu Nezavisne novine.

Uz korito Ukrine, desetak kilometara od Dervente, jedne od najrazvijenijih općina Srpske, Miškovci su mjesto na koje su bogati kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bar sudeći prema medijima, bacili oko.

U medijima kolaju priče kako je na rasprodaji, u bescijenje, oko 1.000 hektara zemljišta. Građanima su mnogo draže, priče o velikim ulaganjima.

Oko 420 luksuznih apartmana, 80 vila, restorani, vodeni park, 2.000 stalnih radnih mjesta i godišnji priliv od 200 milijuna dolara za Derventu i Republiku Srpsku trebalo je stići arapskim novcem kojim bi Miškovci po ugledu na Beograd izašli na vodu. Sve to bi, kažu mještani bilo odlično da nije bila riječ o neslanoj šali koja je plasirana na društvenim mrežama.

Mještani ističu da nisu imali priliku da vide ulagače, niti znaju da su bilo koga kontaktirali. Zato se in pitaju kome bi i zašto bila atraktivna njihova zemlja.

Ipak, kažu oni, interes i ne čudi, uzmu li se u obzir tisuće hektara kupljene zemlje i to baš arapskim novcem u Federaciji BiH.

"Čuo sam da je to neka sarajevska tvrtka preko koje, navodno, neka tvrtka iz arapskih zemalja dolazi, ali koliko je to točno nisam upućen", ističe mještanin Donjeg Detlaka Mladen Ivanica.

U cijeloj priči malo je istine, tvrdi načelnik Dervente. Kompletna priča o arapskom novcu je, tvrdi, previše naduvana, a u Derventi se, osim dobrog gospodarstva i stranih ulaganja u proizvodnju - ne događa ništa drugo.

"Logično bi bilo, jer sam u kontaktu s narodom, da imam informaciju da se nešto enormno, nečasno ili neočekivano događa. - A što se događa? - Ništa se ne događa", kaže načelnik Dervente Milorad Simić.

O arapskom, novcu, ipak, razmišljaju vlasnici Ukrinskog raja. Sudeći prema izjavama u medijima, ponuda iz sarajevske agencije već je stigla. Mada bez pouzdanog dokaza da je bilo koji Arapin kupio srpsku ili hrvatsku zemlju u okolini Dervente, priča o arapskom novcu koji se nakon Federacije BiH nudi i stanovništvu Srpske sve je glasnija. Samo u Federaciji su pokupovane tisuće dunuma Vlašića, te okoline Sarajeva i Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close