Dugovanja

Aluminij uključen još 48 sati, Elektroprivreda analizira vladinu 'naredbu'

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2014. u 12:13 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda HZ HB prolongirala je isključenje električne energije mostarskom Aluminiju za 48 sati, potvrđeno je portalu Bljesak.info u ovom poduzeću.

Konačna odluka bit će donesena nakon što odgovorni u Elektroprivredi analiziraju zaključak federalne Vlade kojim se nalaže deblokada računa i obustavi postupak isključenja struje mostarskom poduzeću. Nakon toga, rukovodstvo Elektroprivrede HZ HB obratit će se javnosti.

Naime, Vlada Federacije BiH je na sastanku s predstavnicima Aluminija i Elektroprivrede, nakon što je saslušala obje strane, donijela spomenuti zaključak te zadužila da odmah po deblokadi računa pokrenu razgovore s komercijalnim bankama i poslovnim partnerima oko osiguranja garancije za otplatu postojećeg duga za električnu energiju.

A dug je, kako je to potvrdio direktor Aluminija Nikica Ljubić prešao 120 milijuna KM. Ljubić je izjavio kako je spomenuta odluka otvaranje vrata šansi za početkom oporavka Aluminija.

''Treba podići proizvodne kapacitete na najvišu moguću razinu, odmah uredno izmirivati tekuća potraživanja, i u zadanomu se roku sporazumjeti se s EPHZHB o načinu izmirenja ukupnoga dugovanja'', rekao je Ljubić i dodao kako se ovaj rasplet dogodio u kritičnom trenutku i da je odluka donesena u posljednjem času za Aluminij.

''Zbog dugotrajne nelikvidnosti i nemogućnosti normalnoga poslovanja, ostali smo bez sirovina, repromaterijala i uopće bez mogućnosti funkcioniranja u smislu osnovnih dnevnih operativnih radnji'', rekao je Ljubić.

Podsjećamo, raniji pokušaji dogovora Elektroprivrede i Aluminija su propali, a ponuđeni prijedlog vraćanja duga bio je neprihvatljiv. Tako je krajem travnja, kada je dug iznosio skoro 89 milijuna KM, generalni direktor Elektroprivrede HZHB, Nikola Krešić, rekao da taj prijedlog ne može prihvatiti.

Direktor Elektroprivrede HZ HB, koja je račun Aluminiju blokirala 31. ožujka, rekao je tada kako ''nikakve preporuke bilo čije ovu Upravu ne obvezuju, a preporuke moraju biti u skladu sa zakonom''.

Vlada Federacije BiH, koja je ranije donijela preporuke, ovog puta donijela je zaključak, a nakon analize Elektroprivreda HZ HB će odlučiti ima li u tome razlike i obvezuje li ih posljednji čin Vlade da deblokiraju račun i Aluminij ostave na mreži.

Kopirati
Drag cursor here to close