Suradnja

Aluminij i TLM oživljavaju poslovnu suradnju

Gospodarstvo / Flash | 21. 09. 2016. u 13:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aluminij d.d. Mostar u posljednjem će tromjesečju ove godine oživjeti poslovnu suradnju s Tvornicom lakih metala (TLM) iz Republike Hrvatske, a postavljeni su čvrsti osnovi proširenja te suradnje u 2017. godini i na slovensku grupaciju Impol, partnericu šibenskoga TLM-a, s ciljem dosezanja razine strateškoga partnerstva, s dugoročnim ugovornim odnosima, priopćeno je.

Dogovoreno je to na današnjemu prvom poslovnom susretu predstavnika Impola, TLM-a, Aluminija, Prvoga plinarskog društva i tvrtke Energy Commodities Trading Ltd., održanom u Upravnoj zgradi mostarske tvornice, na najvišoj upravljačkoj razini pobrojanih društava.

Partnerska tradicija dvaju poduzeća

Kako je priopćeno iz Aluminija d.d. Mostar, na sastanku je istaknuto kako će, do kraja tekuće godine, uslijediti još jedan susret, s ciljem utvrđivanja ključnih pojedinosti suradnje za sljedeću godinu.

Grupaciju Impol predstavljao je predsjednik Uprave Jernej Čokl, u društvu članova Uprave Vlade Leskovara i Janka Žerjava, a sastanku su sudjelovali i direktorica Impola d.o.o. Tanja Brkljačič, direktorica nabave te tvrtke Mojca Kolmanič, direktor Impol TLM-a Tomaž Smolar, direktor PPD-a d.o.o. Sarajevo Ivan Šušnjar, te menadžerica procesa ECT-a Sanja Burić.

Domaćini sastanka su im bili članovi Uprave Aluminija i to direktor Mario Gadžić, izvršni direktori Dražen Pandža i Boris Vican, te predsjednik Nadzornoga odbora Aluminija Dalibor Miloš.

Tijekom dvosatnoga razgovora, naglašeno je kako je poslovna suradnja Aluminija i TLM-a prirodna i naslonjena na dugogodišnju partnersku tradiciju dvaju poduzeća, a njezino je oživljavanje, napose uzimajući u obzir i ambiciozne planove za kasnije razdoblje, od iznimnoga značenja za obadva industrijska diva.

''Mi proizvodimo najčišći aluminij, najviše kakvoće, u svjetskim razmjerima, i ovaj nam poslovni odnos jamči onu nužnu sigurnost, odnosno postojanoga kupca, a TLM-u osigurava stalan i siguran izvor visokokvalitetne sirovine za daljnju obradbu i plasman proizvoda na svjetsko tržište. Provedbu danas utvrđenih planova, posebice onih za širenje suradnje na grupaciju Impol, uvelike će nam pomoći partnerska poduzeća PPD i ECT i drago mi je što su se odazvali pozivu sudjelovati na sastanku s kolegama iz Slovenije i Hrvatske'', kazao je direktor Gadžić, dodavši kako i njegova uprava i čelni ljudi TLM-a i Impola dijele razmišljanje kako Aluminij i TLM trebaju biti naslonjeni jedan na drugoga.

Značajno partnerstvo s Aluminijem

Predsjednik Uprave grupacije Impol Jernej Čokl iznio je podatak kako su u završnoj etapi sanacije poteškoća s kojima se nosio šibenski TLM i kako će ta tvornica ponovno moći raditi u svojim prijašnjim kapacitetima, s posebnom okrenutošću zadovoljavanja potreba automobilske industrije u Europi, što je smjernicom rada i cjelokupne grupacije.

Stoga im je, dodao je, od presudnoga značaja sigurno partnerstvo s Aluminijem, kako zbog visoke kakvoće mostarskoga proizvoda, tako i zbog objektivne blizine dvaju tvornica, koja značajno smanjuje dodatne troškove, u prvomu redu prijevoza sirovine.

Predsjednik NO-a Aluminija Dalibor Miloš osvrnuo se na Aluminijevu strategiju revizije svih zatečenih ugovora, s ciljem njihova svođenja na zdrave pravne i tržišne osnovne, što će, u konačnici, otvoriti prostor vraćanju proizvodnje na puni kapacitet, odnosno osiguranju dodatnih količina metala.

Inače, Aluminij trenutačno radi u 75-postotnomu kapacitetu, sa 64 ugašene elektrolitičke ćelije, koje Uprava Društva kani pokrenuti najkasnije za dvanaest do četrnaest mjeseci.

Po završetku sastanka, visoka su izaslanstva obišla Aluminijeve pogone Anode, Elektrolizu i Ljevaonicu, uvjerivši se na licu mjesta u visoku razinu osuvremenjenosti poduzeća Aluminij, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close