Poslovanje

Aluminij: Dioničari se svađaju, policija češlja, a priče o kristalima cure

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2015. u 10:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se šalje financijska policija u istraživanje poslovanje mostarskog Aluminija, dioničari se prepucavaju o vlasništvu i o podršci Upravi.

Tako je iz Udruge malih dioničara djelatnika Aluminija (DIAL) priopćeno kako Udruga Aluminijaš obmanjuje javnost te kako je njezin predsjednik u stvari samoprozvani predsjednik, kojeg na toj poziciji drži samo to što ne želi vratiti pečat.

''Posljednji javni istup samozvanoga predsjednika Udruge Aluminijaš Samira Anića obiluje čitavim nizom neistinitih tvrdnji, a najbitnija je kako dotični gospodin predstavlja čak 800 dioničara Aluminija. Samira Anića je s mjesta predsjednika Udruge Aluminijaš smijenila Skupština te udruge, što nije moglo biti provedeno kroz papire pošto Anić odbija vratiti pečat kojega je protuzakonito zaplijenio'', navodi se u priopćenju DIAL-a u kojoj se ponavlja potpora radu aktualnoj upravi Aluminija, koju su, kako se navodi, ''dali pri njezinu imenovanju, kada su direktora Nikicu Ljubića na tu funkciju predložili upravo mali dioničari Aluminija''.

Odgovor na odgovor

Potpisnik priopćenja, Pavo Barišić navodi kako je ''s obzirom na rezultate i sve postignuto, aktualna uprava zavrijedila našu daljnju potporu''.

''Odgovorno tvrdim kako nema niti jednoga opravdanog razloga za njihovu smjenu'', napisao je Barišić.

No, Anić u pismu medijima tvrdi kako Udruga malih dioničara/djelatnika Aluminija d.d. Mostar (DIAL) obmanjuje kako Vladu FBiH tako i cjelokupnu javnost u BiH.

''Prvo želimo napomenuti da Udruga Aluminijaš ne podržava rad trenutne Uprave i samim time želimo dati do znanja da gosp. Pavo Barišić ne zastupa mišljenje većine malih dioničara. Aktualna Uprava nije zaslužna za stabilizaciju poslovanja Aluminija nego je to djelomično ostvareno kao rezultat pozitivnih tržišnih. Ono što je Uprava mogla i trebala učiniti da bi se poslovanje stabiliziralo na žalost nas dioničara kao i svih koji žive od ovog giganta nije ništa poduzela'', navodi u pismu Anić dodajući kako je ''DIAL pokrenuo Ivo Bradvica da bude suprotstavljena udruzi Aluminijaš'' te da su ''oni zaslužni za devastaciju Aluminija kao i nagomilavanje astronomskih dugova, a sve pod plaštom platformaške Vlade''.

I dok se dioničari prepiru o dioničarima, upravi i krivcima, u medije je procurilo izvješće Financijske policije FBiH. Tako Dnevni list navodi da se ''među podacima o nepravilnosti u radu rukovodstva ove kompanije na čelu s bivšim direktorima Mijom Brajkovićem i Ivom Bradvicom, navodi i kako je Brajković u dva navrata na ime nagrade primio nevjerojatnih 200.000 eura s računa mostarske kompanije''.

Sumnjivi ugovori

U izvješću se, tvrdi Dnevni list, navode i sumnjivi ugovori o prodaji robe te sumnjiva kupovina, a potom i prodaja, poslovnog prostora u Zagrebu.
''Nadzorni odbor Aluminija je 13. siječnja 2005. godine usuglasio točku o odlasku u mirovinu generalnog direktora Mije Brajkovića, odnosno usuglasio je otpremninu u vrijednosti od 100.000 eura za Brajkovića, te naknadu za njegov dalji angažman u iznosu od 15.000 maraka'', navodi se u izvještaju Financijske policije, tvrdi Dnevni list navodeći kako je Brajković potom novčano nagrađen više puta s iznosima od po 100.000 eura.

Dnevni list tvrdi kako je Financijska policija FBiH ustanovila je i da je samo 2011. na knjigovodstvenom kontu “reprezentacija” izdvojeno 49.391,36 KM na ured direktora Aluminija te da su se kupovali skupocjeni parfemi i nakit sa Swarovski kristalima.

Dnevni list piše kako je financijsku policiju u Aluminij uputio bivši premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP).

''Navodno se spominje oko 30 osoba za koje se sumnja da su počinile višemilijunski kriminal u Aluminiju'', navodi se u tekstu Dnevnog lista.

Policija u akciji

Podsjeća se kako je prema izvješću o analizi poslovanja Aluminija koje je ova kompanija naručila od revizorske kuće KPMG, ukupan dug Aluminija na dan 31. prosinca 2014. iznosio 213,8 milijuna maraka. Oko 120,8 milijuna duga odnosi se na dug prema Elektroprivredi HZ HB dok je kompanija 67,3 milijuna maraka dužna financijskim institucijama.

Inače, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Reuf Bajrović zatražio je od federalne Financijske policije da obavi uvid u rad 27 poduzeća među kojima je i Aluminij.

Podsjećamo, upravo je zbog (nekadašnjeg) mostarskog giganta i poljuljana federalna koalicija jer je HDZ BiH tražio da se na dnevnom redu zasjedanja federalne Vlade nađu i točke o smjenama uprava u Aluminiju, što je DF-ov ministar Bajrović odbijao. Na sastanku stranačkih lidera, nakon održanih sjednica bez ministara iz HDZ-a, dogovoreno je da se raspravlja o smjenama, ali i da financijska policija pročešlja poslovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close