Upozorenje

Alijagić: Pčelari ne trebaju brinuti zbog naglog zahlađenja

Gospodarstvo / Flash | 16. 04. 2014. u 08:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snijeg koji je zabijelio u većem dijelu BiH zabrinuo je mnoge pčelare u zemlji. Boje se da bi, usljed naglog prekida nektara u prirodi, mnoge pčelinje kolonije mogle stradati, piše bh. novinska agencija Patria.

Ipak, profesor biologije i dugogodišnji pčelar praktičar za NAP pojašnjava kako nema mjesta za paniku zbog naglog zahlađenja, kada je pčelarstvo u pitanju. Ukoliko u košnicama imaju dovoljne zalihe hrane, pčelinje zajenice će prebroditi naglo zahlađenje bez poteškoća.

Onim pčelarima, pak, koji sumnjaju da zalihe hrane u košnicama kod njihovih pčela neće biti dovoljne do ponovne pojave nektara u prirodi, Alijagić savjetuje da u košnice dodaju pčelinje pogače kao zamjenu za med.

- Pčele je najbolje ostaviti na miru za vrijeme ovih hladnih dana. One su sposobne da se same izbore sa promjenama vremena. Naravno, ovo važi samo za one košnice u kojima se nalaze dovoljne zalihe meda. Tamo gdje pčelar sumnja da je hrane malo, treba ubacati pčelinje pogače, koje će biti zamjena za nektar dok se on ne pojavi u prirodi – rekao je Alijagić za NAP.

On je napomenuo da pčelinje pogače pčelari trebaju davati pčelinjim kolonijama samo u slučaju krajnje nužde. A sa upotrebom pogača u uzgoju pčela trebaju prestati što je moguće prije nego se u prirodi pojavi bagremova paša kako ostaci pogača ne bi dospjeli u med.

Kopirati
Drag cursor here to close