Učinkovitost

Aktivnosti Grada Konjica na stvaranju uvjeta za energetski neovisan grad

Ćatić je istaknuo kako grad Konjic nastoji biti zeleni grad, te da su iz tog razloga u suradnji s njihovim energetskim uredom izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom.
Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2024. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Bakir Sadović posjetio je u petak Grad Konjic s ciljem priprema budućih projekata koji se odnose za zelenu energiju.

Veleposlanik Sadović je s gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem razgovarao o umrežavanju Gradske uprave Konjic s tvrtkama iz Norveške koje u Bosni i Hercegovini žele podržati lokalne zajednice koje teže energetskoj neovisnosti kroz iskorištavanje solarne energije i energije vjetra.

Realizacija projekta krajem tekuće godine

"Norveška kompanija Greenstat je počela investirati u Bosnu i Hercegovinu prošle godine i završila je jednu solarnu elektranu u općini Grude. Drago mi da smo kao Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine, s poslovnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Norveškoj, uspjeli ohrabriti kompaniju Greenstat da nastavi ulaganje u obnovljive izvore energije u našoj zemlji, sada u Konjicu", kazao je veleposlanik Sadović.

On očekuje da će nakon potpisivanja memoranduma o suradnji Grada Konjica i ove kompanije, koja se bavi ulaganjem u obnovljive izvore energije na području zapadnog Balkana, doći do realizacije projekta krajem tekuće i početkom naredne godine.

Zeleni grad

"Bosna i Hercegovina je prva od zemalja zapadnog Balkana s kojom je Greenstat počeo suradnju i mi smo kao Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine ponosni da možemo pomoći da što više kompanija iz Norveške ulaže u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu važno je istaknuti podršku koju imamo od gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića da se projekat od obostranog interesa što prije realizira", ocijenio je Sadović.

Gradonačelnik Ćatić istaknuo je kako grad Konjic nastoji biti zeleni grad, te da su iz tog razloga u suradnji s njihovim energetskim uredom izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom, prezentirali je kako građanstvu tako i gospodarstvenicima.

"Studija je usvojena na Gradskom vijeću, predstavljena je na Energetskom forumu u Neumu i drago mi je da ta Studija osnov za daljnja ulaganja na području grada Konjica te da ćemo u idućem razdoblju ona htijenja koja imamo kao Gradska uprava, kao gospodarstvenici i kao građani, moći formirati i fond i ići dalje kada je u pitanju zelena energija. Ovo je primjer kako ljudi, koji su veleposlanici naše domovine Bosne i Hercegovine širom svijeta odgovaraju svome zadatku - kazao je Ćatić, zahvaljujući veleposlaniku Sadoviću što je uspostavio i omogućio kontakt Grada Konjica s potencijalnim investitorima iz Norveške", priopćeno je iz Grada Konjica.

Kopirati
Drag cursor here to close