Afrička kuga svinja

Bolest svinja koju šire ljudi stigla u BiH

Afrička kuga svinja potvrđena na devet imanja na području Bijeljine.
Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2023. u 12:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) objavilo je da je do ponedjeljka zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja na području Bijeljine, javlja Anadolija.

"Na četiri imanja, na osnovu sumnje, izvršeno je uzorkovanje i rezultate čekamo u toku dana", navodi se u priopćenju iz ministarstva.

Bolest svinja koju prenosi čovjek

Pojašnjeno je da je afrička kuga svinja bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje. Zbog toga je upućen apel vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na svojim imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta i obvezno postave dezbarijere.

"Svaku promjena na životinji i uginuće obvezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru kako bi epizootiološka služba mogla provesti epizootiološko izviđanje", navode iz ministarstva.

Dodaje se da su sve službe su na terenu, te da je u Bijeljini formiran Lokalni krizni centar koji je dobio sve instrukcije za postupanje u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti. Osim toga, određeno je i mjesto za neškodljivo uklanjanje životinja.

Brza reakcija

Od svih sudionika u provođenju naloženih mjera očekuje se brza reakcija i odgovorno ponašanje u cilju suzbijanja širenja bolesti.

"U toku dana Ministarstvo će donijeti rješenje o zabrani održavanja sajmova, izložbi i stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina u cilju provođenja mjera na suzbijanju širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja", navodi se u peiopćenju.

Dodaje se da nema mjesta panici i da svako treba da je odgovoran u provođenju mjera iz svoje nadležnosti, službe pustiti da rade svoj posao po propisanim procedurama, a vlasnici da prijavljuju uginuća i da budu odgovorni prema sebi, a tako i okolini.

"Neodgovorno ponašanje vlasnika samo doprinosi širenju bolesti", naglašeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a

Kopirati
Drag cursor here to close