Problemi

Aerodrom u Dublinu odbija prijevoznike zbog limita broja putnika

Glavna zračna luka u Irskoj smije primati 32 milijuna putnika godišnje i prije nešto više od deset godina dobila je dozvolu za gradnju još jednog terminala.
Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2023. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračna luka Dublin upozorila je da je zbog propisanog limita broja putnika prisiljena odbijati zahtjeve avioprijevoznika za većim brojem letova i da možda neće moći odobravati ni letove vezane za sportska natjecanja u 2024. godini.

Glavna zračna luka u Irskoj smije primati 32 milijuna putnika godišnje i prije nešto više od deset godina dobila je dozvolu za gradnju još jednog terminala, prenosi Hina.

Luka već dosegnula limit

U 2019. godini luka je dosegnula limit, a u ovoj godini mogla bi mu se približiti ili ga ponovo dosegnuti zahvaljujući brzom oporavku putovanja od koronakrize, rekao je parlamentarnim zastupnicima izvršni direktor Dublinske zračne luke (DAA) Kenny Jacobs.

Predali smo tek sada zahtjev za povećanjem kapaciteta zbog pada putovanja nakon financijske krize u 2009., gradnje nove piste i pandemije, objasnio je Jacobs, ističući i potražnju koja se očituje u zahtjevima prijevoznika za prihvatom 35 do 36 milijuna putnika.

"Odbili smo nekoliko zrakoplovnih prijevoznika i obavijestili nekoliko njih da ne mogu (povećavati broj letova)", rekao je Jacobs parlamentarnom odboru.

Ograničenja će prisliti luku na "teške odluke"

"Upozoravamo da ćemo sljedeće godine možda morati povući i dodatne poteze. Uklonili smo poticaje za zrakoplovne prijevoznike i poručujemo gledajte, upravljamo letovima u skladu s limitom i nećemo poticati (povećanje broja letova)", dodao je čelnik zračne luke.

Ograničenja će prisiliti luku na "teške odluke" u 2024. godini, posebno za izvanredne i čarter letove, što bi moglo značiti da će neki navijači putovati na finale Europske lige u svibnju i na ragbi utakmice Šest nacija u Dublinu možda morati letjeti u Cork, Shannon ili Belfast, upozorava.

U sklopu plana gradnje nove infrastrukture koji će vlastima predstaviti u prosincu uprava zračne luke nastojat će podići limit na 40 milijuna, u skladu s predviđenim rastom broja stanovnika Irske.

Kopirati
Drag cursor here to close