Formalno preuzimanje

Advent i EBRD preuzeli Hypo banku u jugoistočnoj Europi

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2015. u 11:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Advent International (Advent), globalno aktivni investitor privatnog kapitala, i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzeli su Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA) i njenu mrežu banaka u jugoistočnoj Europi od Heta Asset Resolution (Heta), wind down društva bivše Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije.

Kako je priopćeno iz Hypo Grupe, danas je i formalno završeno preuzimanje, nakon što su na snagu stupili svi uvjeti ugovoreni Sporazumom o kupoprodaji, koji je potpisan 22. prosinca 2014. godine.

Advent International i EBRD snažno su posvećeni razvoju Hypo Grupe, navodi se dalje u priopćenju, i cilj im je uvođenje mreže Hypo banaka jugoistočnoj Europi među pet vodećih igrača u regiji ostvarujući profitabilan rast.

Novoimenovani predsjednik Uprave Hypo Grupe Ulrich Kissing vodit će mrežu banaka Hypo Grupe. Prije preuzimanja ove pozicije, Kissing bio je predsjednik Uprave Investitionsbank Berlin (IBB) i, među ostalim, bio je nadležan za ekspanziju programa financiranja banke u segmentima poslovanja s malim i srednjim poduzećima i gospodarstvom. Prije toga, obavljao je brojne upravljačke dužnosti tijekom svoje karijere u Deutsche Bank AG, koja je trajala više od 20 godina. U Poljskoj je bio nadležan za pokretanje i uspostavljanje poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim poduzećima Deutsche Bank.

Novi vlasnici potvrdili su postojeći sastav uprava Hypo banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sjedište mreže banaka u jugoistočnoj Europi i dalje će biti u Klagenfurtu, Austriji, i poslovat će po austrijskoj licenci za bankarsko poslovanje.

Advent i EBRD plaćaju kupoprodajnu cijenu ugovorenu Sporazumom o kupoprodaji, a koja je predmet ispunjavanja određenih pragova od HGAA do kraja 2015. godine. Postojeće linije likvidnosti od oko 2,2 milijarde EUR, osiguranih od strane Republike Austrije, ostaju operativne.

Ugovorne strane su se dogovorile o uvjetima za otplatu ovih kreditnih linija u narednim godinama, navodi se u priopćenju.

"Oko 1,2 milijuna klijenata, 250 poslovnica u pet zemalja, omjer adekvatnosti kapitala iznad 20 posto, dugoročno financirana likvidnost u iznosu više od dvije milijarde EUR, čist kreditni portfelj sa stopom nekvalitetnih kredita oko 12 posto, te snažan upravljački sastav, daju nam odličnu startnu poziciju s koje ćemo razvijati Hypo Grupu u banku izbora njenih klijenata", kazao je direktor Advent Internationala u Frankfurtu dr. Christian Stoffel.

Novi vlasnici Hypo grupe u jugoistočnoj Europi imaju bogato iskustvo ulaganja kapitala u sektor financijskih usluga, kako regionalno tako i u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Advent International ima dugu tradiciju pružanja savjetodavnih usluga fondovima po pitanju ulaganja kapitala u srednjoj i istočnoj Europi.

U proteklih 20 godina Advent International je investirao u 40 kompanija u srednjoj i istočnoj Europi, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close