Brojne pohvale

Završio, najbolji do sada, sajam šljive u Gradačcu

Generalni sponzor 45. Sajma šljive je Ministartsvo gospodarstva Kantona Sarajevo, a ministar Muharem Šabić je naglasio da su se sami ponudili za sponzorstvo.
Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2018. u 00:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu na kojem su se predstavili izlagači iz BiH i zemalja regije. Svoje proizvode i usluge prezentiralo je oko 320 izlagača na 5.00. kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu gospodarsku granu.

"Sudeći po reakcijama izlagača, dužnosnika i posjetitelja, ovogodišnji sajam je bio jedan od najbolje organiziranih i najbrojniji po broju sudionika. Veoma smo zadovoljni prezentacijama izlagača, a poljoprivrednici su imali priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom, prije svega plasteničkom proizvodnjom cvijeća i povrća te suhhe šljive kao prepoznatljivog brenda na tržištu.

Održan je niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. Zahvaljujem se pokrovitelju Vladi Tuzlanske županije (TŽ), našim sponzorima i partnerima bez čije pomoći ova tradicionalma manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizirana", rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Generalni sponzor 45. Sajma šljive je Ministartsvo gospodarstva Kantona Sarajevo, a ministar Muharem Šabić je naglasio da su se sami ponudili za sponzorstvo.

"Mi bismo voljeli da na policama velikih tržnih centara i marketa bude što više domaćih organskih proizvoda. Zato ćemo u godinama koje dolaze ozbiljnije podržavati ovaj sajam", kazao je ministar gospodarstva Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

I ove godine dodijeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda i za najbolje rakije i jaka alkoholna pića. A novina je održavanje 1. Međunarodnog sajma pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara 'Pčela' Gradačac. Dodijeleno je 88 medalja za kvalitet ocijenjenih medova. U suradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle održano je i stručno savjetovanje za pčelare.

U zank sjećanja na doajene u oblasti voćarstva prof.dr. Dževadu Jarebici i dipl.ing. Senadu Malohodžiću, novinaru i publicisti održana je promocija knjige Šljive i proizvodi od šljiva.

Tradicionalni 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive otvorio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a pored njega svečanu vrpcu su presjekli državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer TŽ Jakub Suljkanović.

Kopirati
Drag cursor here to close