Prilika

Za gospodarstvenike iz BiH otvara se veliko tursko tržište

Vijeće ministara BiH na sjednici početkom kolovoza utvrdilo je prijedlog ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske kojim dvije države jačaju ekonomske i trgovinske veze
Gospodarstvo / Flash | 19. 08. 2018. u 00:09 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bez obzira na oscilacije koje su evidentne ovih dana, tursko tržište je propulzivno i razvojno koje Bosni i Hercegovini otvara niz mogućnosti, prvenstveno kada su u pitanju njeni najsnažniji resursi, a to je zdrava hrana i voda", rekao je u razgovoru za agenciju Anadolija Martin Raguž, član Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"To su oni potencijali koji su do sada skromno tek nagoviješteni kroz određene aranžmane kada je u pitanju izvoz iz Bosne i Hercegovine u Tursku" kaže Raguž.

On navodi da je eliminiranje barijera u vanjskotrgovinskoj razmjeni uvijek izrazito važan korak za svaku zemlju, tako i za Bosnu i Hercegovinu. Stoga Raguž pozdravlja novi ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

"Sigurno da eliminiranjem carinskih barijera može se dodatno dinamizirati i pojačati izvoz iz BiH prema Turskoj i ojačati ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu dvije zemlje. Mislim da je to jedan pozitivan i momenat i instrument koji treba končano biti valoriziran, prvenstveno na način da državne institucije BiH budu dodatno kapacitirane i u funkciji naših poduzetnika i gospodarstvenika i onoga što je, rekao bih, vrijednost BiH koja je zbog barijera do sada, a rekao bih i nedovoljne podrške od države, nedovoljno iskorištena", naglasio je Raguž.

Član Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković također navodi da je novi ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH, važan za odnose dvije države.

Kaže kako sporazum o slobodnoj trgovini BiH sa Turskom, kao i drugi u toj oblasti, praktično uvodi niz olakšica u trgovinu. "Ukoliko Vanjskotrgovinska komora BiH, ali i na entitskim nivoima vlade, ali i vlade županija u FBiH, sa svoje strane naprave jedan zajednički nastup kroz različite promocije na turskom tržištu, mislim da mi imamo šanse", kazao je Novaković.

Naime, Vijeće ministara BiH na sjednici početkom kolovoza utvrdilo je prijedlog ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske kojim dvije države jačaju ekonomske i trgovinske veze, te unapređuju ukupnu bilateralnu suradnju.

Novi ugovor zamijenit će stari, a značajna novina je uvođenje preferencijalnog tretmana za meso iz BiH, kao ugovorne odredbe. To praktično znači da će izvoz mesa iz skupina koje su do sada po ugovoru prilikom izvoza iz BiH u Tursku podlijegale naplati punih carinskih stopa biti pretočen u ugovorni aranžman.

Daljnja liberalizacija sukladno Općem sporazumu o trgovini uslugama (GATS) u okviru Svjetske trgovinske organizacije omogućit će bh. gospodarstvenicima pristup tržištima usluga i javnih nabava Republike Turske, što će rezultirati povećanjem izvoza usluga i konkurentnosti, objavila je Anadolija.

Ugovor će, s druge strane, omogućiti bolji priliv izravnih stranih investicija i time doprinijeti razvitku ekonomije u BiH. U konačnici to će donijeti niže cijene i bolju kvalitetu te proširiti mogućnost izbora za potrošače i na taj način utjecati na njihove uštede.

Kopirati
Drag cursor here to close