''Djeca nam ne smiju vani zbog straha od zaraze''

Stanari čapljinske rive u problemima - kanalizacija u podrumima, nadležni ne reagiraju

Uredno plaćamo sve komunalije, održavanje spomenika, zelenih površina, a naša djeca ne mogu vani zbog straha od zaraze, napisali su ogorčeni stanari Ulice Gojka Šuška u Čapljini.
Gospodarstvo / Flash | 03. 05. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanari u Ulici Gojka Šuška na rivi u Čapljini su nam se obratili s problemom tvrdeći kako nadležni ne reagiraju na njihove pozive jer se kanalizacija ulijeva u njihove podrume.

Iako su stanari prvotno krivnju 'prebacivali' na vlasnika ugostiteljskog objekta, jer je prva informacija bila kako se kanalizacija iz jednog ugostiteljskog objekta u susjednoj zgradi izlila u njihove podrume, naknadno su saznali kako se kanalizacija izlijevala i u njegov poslovni prostor, pa su stanari u konačnici za probleme u svojoj ulici krivca vidjeli u nadležnim službama.

Izlijvanje kanalizacije u šupe

''Prije dva mjeseca došlo je do izlijevanja kanalizacije sa rive u poslovni prostor M.K. i u šupe stanara. Od nesnosnog smrada nismo mogli otvoriti prozore, a kroz stubište proći je bilo nemoguće. Kontaktirali smo sanitarnu koja nam je rekla da je to problem nas stanara i da to riješimo mi iako u našoj zgradi nije pukla ni jedna cijev. Kontaktirali smo komunalno gdje smo dobili odgovor da je to problem vlasnika poslovnog prostora'', rekli su stanari u konačnici navodeći kako su kontaktirali i odvjetnika koji je rekao da je to problem komunalnog kao što je bilo i prije dvije godine kada im je u šupama sve propalo, a naravno, odštetu im nitko nije platio.

Kažu kako je na ponovni poziv, na teren izlazila sanitarna i komunalno.

''Otvorili su sve šahtove na rivi i svi su začepljeni i zbog toga se kanalizacija počela izlijevati. Vlasniku prostora je rečeno (to je neograđen prostor sa opasnom rupom gdje je pitanje dana kada će netko upasti) da će komunalno očistiti sve šahtove i prostor, a on će nakon toga sanirati tu rupu i zatvoriti prostor. Zatvorili su cijev iz koje se izlijevala kanalizacija'', navodi se u pismu stanara.

Iz Gradske uprave Čapljine rekli su za Bljesak.info ranije kako su komunalni inspektori gradske uprave Čapljina zaprimili više telefonskih poziva stanara zgrade u Ulici Gojka Šuška u Čapljini, koji su prijavili da se izlijevaju fekalije u poslovnom prostoru u prizemlju zgrade.

JKP Čapljina dobio zahtjev za čišćenje

Komunalni inspektor je zajedno sa djelatnikom JKP Čapljina Antom Maslać obavio inspekcijski pregled na licu mjesta dana 18.04.2024. godine u 8,30 sati, pri čemu je ustanovljeno ''da sadržaj istječe na mjestu gdje se jedna cijev (bijela) ulijeva u drugu, kroz poslovni prostor se pruža jedna bijela cijev koja vodi u drugu cijev puno šireg profila, sudeći po profilu bijele cijevi, koji je puno uži, pretpostavka je da je neko svojevoljno nešto poduzeo, nakupila se velika količina fekalnih otpadnih voda, sačinjene su fotografije koje su sastavni dio ova službene bilješke''.

Odmah nakon obavljenog inspekcijskog pregleda, navode, komunalni inspektor je putem telefonskog razgovora upoznao vlasnika prostora, Marija K. sa odredbama Odluke o komunalnom redu i sanitarno higijenskim mjerama gdje je propisano ''ako se fekalne i druge mase iz nužničke jame ili kanalizacije izliju na površinu ili u prostorije, vlasnik odnosno tijelo upravljanja dužno je odmah, a najkasnije u roku 24 sata podnijeti izvršitelju usluga (Javnom komunalnom poduzeću Čapljina) zahtjev za čišćenje, odnosno popravku''.

Od tada su kažu stanari prošla više od dva tjedna.

3. svibanj - ništa nije očišćeno

''Ustajala voda leži u prostoru, nitko ništa nije očistio. Komunalno nikad nije očistilo ni jedan šaht ispred ulaza pa kad padne kiša u čamcima se možemo vozati po dvorištu'', navode u pismu stanari iz Čapljine.

Iz Gradske uprave Čapljina, za Bljesak su 29. travnja rekli da je ''na temelju navoda rukovoditelja Javnog komunalnog poduzeća Čapljina Ante Maslaća kvar u spomenutoj ulici je otklonjen. U ovom tjednu (vrlo vjerojatno danas) će biti šahtovi pročišćeni''

Napomenuli su da nakon izlaska komunalnog inspektora i naloženih radnji, nije bilo pritužbe stanara prema istom.

Danas, 3. svibnja stanari su naveli kako ništa nije očišćeno i popravljeno.

Inače, stanari su rekli kako se u istom ulazu od zemljotresa spustio krov i zgrada je prokišnjavala.

''Mi stanari smo to riješili. Nosivi zid je pukao i pitanje dana je kad će se srušiti. Sve smo prijavili na vrijeme, ali i tu su nas zaboravili. Čapljinska krasotica, kako zovu našu rivu, zaboravljena je od grada. Pitamo se zbog čega? Uredno plaćamo sve komunalije, održavanje spomenika, zelenih površina, a naša djeca ne mogu vani zbog straha od zaraze'', napisali su ogorčeni stanari čapljinske rive.

Kopirati
Drag cursor here to close