Revizija i izvještaj

EU 'bacila' četiri milijarde eura

U nekim slučajevima revizori EU su otkrili greške u projektima koje su već odobrile nacionalne vlasti.
Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2019. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revizori EU utvrdili su da je u 2018. 'uludo bačeno' više od četiri milijarde eura fondova EU, što ukazuje na problem loše kontrole ulaganja novca EU u zemljama koje su ga primile. Novi izvještaj će ponovno rasplamsati debatu o novom sedmogodišnjem budžetu EU - Njemačka, kao najveći davatelj, želi ograničiti budžet ispod sume koju EU predlaže sa ciljem da se pokriju novi troškovi za migracije, socijalnu sigurnost i otvaranje radnih mjesta.

Europski revizorski sud (ECA), koji je odgovoran za ocjenu trošenja godišnjeg EU budžeta od 155 milijardi eura, procjenjuje da je 2018. godine 2,6% potrošnje EU bilo neregularno prema 2,4% godinu dana ranije. Predsjednik ECA Klaus-Heiner Lehne rekao je da otkrivene nepravilnosti nisu veliki razlog za brigu jer predstavljaju mali dio budžeta i uglavnom su prouzrokovane kompliciranim pravilima za plaćanja.

Međutim, Lehne je upozorio na sektore u kojima je nađeno mnogo grešaka, posebno kada se fondovima EU plaćaju naknade za istraživanja, razvojne projekte u siromašnijim regijama ili pomoć ekonomijama koje se brzo razvijaju izvan EU, prenio je Reuters.

U nekim od tih sektora nepravilnosti idu do oko 5% ukupne potrošnje, naveo je Revizorski sud koji nije mogao pružiti preciznije podatke jer su nalazi zasnovani na provjerama uzoraka i statističkim procjenama.

Nepravilna plaćanja obično su rezulat grešaka ili pogrešne primjene pravila EU ali, u najgorem slučaju, mogu prikriti prijevaru. Samo u nekoliko slučajeva plaćanja su privukla pažnju istražnih organa, navodi se u izvještaju revizora, prenosi Euractiv.

Služba EU za borbu protiv prijevara OLAF je 2018. preporučila vraćanje 371 milijun eura fondova EU zbog kriminalnih radnji. Ipak, otkrivene nepravilnosti vjerojatno predstavljaju tek djelić svih grešaka u potrošnji EU, s obzirom da su revizorima na raspolaganju samo ograničeni resursi za provjere.

Inače, vlasti članica u kojima se troši novac EU nisu uvijek spremne pomoći. Nepravilnosti u potrošnji mogu voditi zahtjevu za nadokandu nepravilno utrošenih sredstava koja su nekim članicama, posebno na istoku i jugu bloka, od ključnog značaja za lokalnu ekonomiju, prenosi Euractiv.com.

  / Ilustracija

EU revizori su utvrdili više od 70% nepravilnosti u potrošnji siromašnijih regija EU, a ostalo su otkrile službe članica, navodi se u izvještaju ECA. U nekim slučajevima revizori EU su otkrili greške u projektima koje su već odobrile nacionalne vlasti. "Revizori članica moraju bolje raditi provjere", zaključili su europski revizori.

Europska komisija na stvari gleda malo drugačije i u priopćenju iz listopada navela je da posljednji izvještaj ECA potvrđuje da je Komisija Jean-Clauda Junckera znatno unaprijedila način na koji upravlja budžetom EU. Revizori su, navela je EK, 12. godinu uzastopno dali pozitivnu ocjenu računa EU i kvalifikovano mišljenje o plaćanjima u 2018. treću uzastopnu godinu.

"EK je naporno radila da osigura da se svaki euro iz budžeta EU potroši na korist naših građana i radi stvaranja dodate vrijednosti. Osigurali smo da se pravila poštuju u punoj mjeri, a greške su svedene na minimum. Zadovoljni smo što su naši napori dali rezultate i naši nezavisni revizori ponovno su potvrdili da smo uradili dobar posao", istaknuo je europski komesar za budžet i ljudske resurse Günther Oettinger.

Komisija je odgovorna za implementaciju budžeta EU zajedno sa nizom partnera - ona upravlja sa oko 75% EU potrošnje zajedno sa članicama EU. Oni imaju ključnu ulogu u oblastima poput kohezije i poljoprivrede, gdje se najveći dio budžeta usmjeri preko nacionalnih i regionalnih uprava.

Kopirati
Drag cursor here to close